Tineri procurori din străinătate într-un schimb de experiență la Baroul Alba

Procurori tineri din Grecia, Italia, Germania și Spania au fost prezenți, joi, la parchetele și instanțele din Alba Iulia, dar și la Baroul Alba, într-un schimb de experiențe, pentru a afla cum funcționează sistemul juridic din România.

La Baroul Alba s-au întâlnit cu decanul Mihai Baco și prodecanul Alexandra Culcea, procurorii fiind informați despre modalitatea de accedere în avocatură și despre dificultățile pe care le întâmpină avocații.

”Din păcate, în România, dreptul a devenit o știință exactă în sensul că atât în magistratură cât și în avocatură, examenul constă în teste grilă. Suntem unici în Europa, suntem deschiși la invenții. Nu mai contează raționamentul juridic, doar să știi <matematică>. Este păcat. După accederea în profesie urmează o perioadă de doi ani de stagiatură, iar apoi se susține un examen de definitivat. În perioada în care sunt stagiari, avocații pot pune concluzii doar la judecătorii. După ce devine definitiv, avocatul poate depune concluzii la judecătorii, tribunale și curți de apel, iar după șapte ani de la definitivat poate depune și la Înalta Curte de Casație și Justiție”, a spus av. Mihai Baco, subliniind că sistemul judiciar românesc e diferit de cele din țările din care provin procurorii.

De asemenea, Mihai Baco le-a transmis că în baroul Alba sunt 280 de avocați, organizați fie pe cabinete individuale, fie pe societăți profesionale, informeaza Ziarul Unirea.

”Din păcate, sistemul românesc de avocatură nu este la fel ca cel din Occident. Noi niciodată un știm să luăm tot ceea ce e bun, uneori luăm ce e mai prost din Occident. Cei mai mulți sunt specializați pe ”avocatura de bară”, avocați pledanți. Din cauza taxelor, care sunt extrem de prohibitive în România, foarte mulți renunță la drepturile litigioase pe care le au, iar numărul cauzelor înregistrate pe rolul instanțelor de judecată de pe raza CA Alba Iulia, au scăzut cu aproape 80%. Numărul cauzelor în care sunt angajați avocați sunt astfel mult  reduse și s-au diminuat și câștigurile pe care le realizează avocații”, a mai spus Baco.

De asemenea, el a adăugat că în România bugetarii au ajuns să fie mai bine plătiți decât privații, iar astfel există o tendință de migrare a avocaților către alte meserii, precum cele de consilier juridic sau grefier.

În ultimii ani, Baroul Alba a organizat mai multe conferințe la care au participat avocați străini.

”Consider că acest gen colaborări cu avocați din străinătate sunt benefice pentru noi și pentru avocatura românească pentru că, în afara creării relațiilor interpersonale, de aici apar cooperări și colaborări profesionale, ajungi să cunoști modul în care se face avocatură afară”, a spus, pentru ziarulunirea.ro, Mihai Baco.