7 pasi catre o cariera de succes

Pentru a avea o cariera de succes, trebuie sa detii anumite abilitati, cateva skill-uri, asa cum spun americanii. Astfel, cu multa munca si putina indemanare, poti nu doar sa ai jobul mult visat, ci sa fii chiar un leader in domeniul tau.

In cazul avocaturii, lucrurile stau cam la fel. Ca sa fii un avocat de succes, ai nevoie de anumite abilitati cu care poti lucra si pe care ti le poti dezvolta de-a lungul carierei. In fond, nimeni nu se naste invatat, iar practica este cea mai buna arma. Totusi, daca iti doresti o cariera de succes in domeniul legal, iata cateva sfaturi pe care ar trebui sa le iei in considerare daca aspiri sa ajungi un avocat de top.

1. Bune abilitati de comunicare

Este primordial ca un avocat sa detina cheia unei bune comunicari. Oricine vrea sa profeseze in aceasta meserie trebuie sa detina abilitatea de a avea un discurs oral ireprosabil, de a avea bune abilitati de comunicare scrisa, dar sa fie si un bun ascultator. Pentru a putea argumenta un caz in mod convingator in sala de judecata, un avocat trebuie sa stapaneasca maiestria discursului, iar abilitatile de public speaking sunt indispensabile.

Abilitatile de comunicare si vorbire pot fi dezvoltate de-a lungul timpului, prin participarea la anumite cursuri de perfectionare in acest sens, sau la cat mai multe activitati care implica vorbitul in public.

Cum spuneam si mai sus, un avocat trebuie sa scrie clar, concis si convingator, deoarece in acest domeniu vor trebui redactate o varietate de documente legale. Iar abilitatile de bun ascultator, ii fac pe avocati sa inteleaga cu adevarat problema clientului pentru a-i aduce rezultatele favorabile pe care acesta le doreste.

2. Rationament logic si judecata clara

Capacitatea de a trage concluzii clare si ipoteze logice, din informatii limitate, este esentiala pentru un bun avocat. Trebuie sa priveasca situatia intr-un mod critic, pentru a gasi eventualele puncte de slabiciune din discursul clientului, pe care il poate, mai apoi, sa il intareasca.

In acelasi timp, trebuie sa aiba abilitatea de a recunoaste slabiciunile intr-un argument al opozitiei si sa aiba reactia de a decide intr-un singur moment cum va continua situatia din acel punct. Mai exact, viteaza de reactie este ajutata de o judecata clara si logica. Vor exista multe momente in care va trebuie sa ia hotarari importante, fara a avea mult timp sa stea pe ganduri.

3. Abilitati analitice

Pentru a practica dreptul, trebuie absorbite o multime de informatii, hotarat care sunt cele esentiale, si apoi transmise mai departe intr-o maniera rezonabila si logica. Vor fi multe situatii in care, in anumite cazuri, vor exista mai mult decat o singura concluzie, dar mai multe cazuri cu precedent care se potrivesc intr-o anumita situatie. In acest sens, un avocat trebuie sa aiba abilitatile de evaluare, in scopul de a alege cea mai buna cale de a ajunge la castigarea unui caz.

4. Research

Capacitatea de a cerceta rapid si eficient este esentiala pentru a intelege clientii, nevoile lor, dar si la pregatirea strategiilor juridice.

Dupa ce infromatiile au fost luate la cunostiinta, iar cele mai importante au ramas esentiale pentru avocat, se poate elabora o strategie legala de succes.

5. People skills

Avocatura nu este o practica abstracta. Indiferent de cat de bine se descurca un om din punct de vedere academic, la sfarsitul zilei avocatii lucreaza cu oamenii, in numele poporului, iar deciziile luate au efecte asupra clientului.

Un avocat trebuie sa fie sociabil, convingator si capabil sa ii „citeasca” pe altii. Acest lucru le permite sa evalueze reactiile juratilor si onestitatea martorilor. Astfel, pot lua cea mai buna decizie asupra abordarii folosite, in scopul unui rezultat favorabil.

6. Perseverenta

Se spune ca perseverenta nu este o cursa lunga, ci mai multe curse scurte, una dupa alta. Pentru a deveni avocat ai nevoie de perseverenta si angajament. Atunci cand se lucreaza la un caz, perseverenta este cheia succesului.

7. Creativitate

Avocatii de top nu au doar o gandirea analitica si logica, ci prezinta si o mare creativitate in rezolvarea problemelor. Cea mai buna solutie nu este intotdeaua si cea mai evidenta. Cu scopul de a dejuca planurile opozitie, este nevoie de multe ori sa gandeasca „outside the box”.