Acord de colaborare dintre Baroul Chișinău și Baroul București

Baroul Chișinău și Baroul București au semnat un acord de colaborare și schimb de experiență. Evenimentul a avut loc la Universitatea de Stat din Moldova, în prezența mai multor avocați din Chișinău și București. Delegația Baroului București a împărtășit experiența României în ceea ce privește organizarea profesiei.

În urma semnării documentului, reprezentanții ambelor Barouri vor organiza întâlniri comune, vor face schimb de idei și experiență, pentru a dezvolta relațiile de colaborare. Anterior, Baroul Chișinău a semnat acorduri de înfrățire și cu Barourile Suceava, Vaslui, Dolj și Hunedoara, informeaza BizLaw.md.

În deschiderea evenimentului, decanul Baroului Chișinău, Dorin Popescu, a pus în discuție problema formelor de organizare a profesiei de avocat din Republica Moldova.

”Modul în care își organizează activitatea mulți avocați din Republica Moldova ne face să constatăm că formele de organizare a profesiei de avocat, reglementate în Legea cu privire la avocatură, nu sunt suficiente pentru a răspunde necesităților de organizare. De aceea, o discuție colegială între avocați, viitori avocați și experiența colegilor din România, ne va ajuta să înțelegem dacă este oportun de a mări numărul și conținutul formelor de organizare a profesiei de avocat în Republica Moldova”, a declarat Dorin Popescu.

Decanul Baroului București, Ion Dragne, a precizat că în România cei mai mulți avocați se organizează în societăți civile de avocați.

Peste 60 la sută sunt societăți civile de avocați cu 2-3 asociați, sunt societăți cu răspundere limitată care pot ajunge și 80 asociați. Mai puține sunt cabinetele asociate și mai puține societățile profesionale cu răspundere limitată”, a declarat Ion Dragne.

Secretarul Consiliul Baroului București, Nicu Tiberius, a îndemnat avocații din Republica Moldova să se inspire din legislația română.

Uitați-vă la legea noastră. Munca în echipă este bună însă trebuie să vă rodați. Înarmați-vă cu răbdare pentru că nu o să câștigați bani din a doua zi. Nu vă lăsați clienții în pielea goală din primul proces, comportați-vă așa cum v-ați comporta cu un prieten”, a declarat Nicu Tiberius.

Avocații au mai discutat și despre modul în care este reglementată accederea în profesia de avocat a reprezentanților magistraturii din România, dar și funcționalitatea Casei de Asigurări a Avocaților din România.