Alexandra Manciulea, Senior Associate PeliFilip: „Piața de Banking & Finance a fost foarte dinamică în 2017 și în primul trimestru din 2018”

Sunteți senior associate în cadrul PeliFilip, societatea de avocatură care a primit premiul Chambers Romanian Law Firm of the Year. Ce înseamnă, pentru dumneavoastră, succesul în avocatură?

Fiecare avocat are probabil propria definitie a succesului profesional, care actioneaza ca o busola in functie de care isi ghideaza activitatea. Pentru mine succesul este sinonim cu calitatea, cu munca realizata in conformitate cu cele mai inalte standarde profesionale care, inevitabil, se concretizeaza in multumirea clientilor si castigarea increderii lor la nivel profesional. Succesul mai inseamna si evolutie profesionala continua si pastrarea unei atitudini de curiozitate fata de nou. Nu in ultimul rand, succesul inseamna o echipa unita alaturi de care sa te bucuri de performante, care sa fie atat o sursa de inspiratie si pe care sa fii capabil sa o inspiri. Echipa PeliFilip a reusit sa ma inspire de-a lungul anilor, astfel incat privesc in urma cu multa satisfactie la ceea ce am realizat impreuna. Premiile de tipul Chambers Romanian Law Firm of the Year ne bucura foarte mult si reprezinta confirmarea unui efort colectiv sustinut de-a lungul timpului de intreaga echipa.

Ați participat în cele mai mari tranzacții din piața bancară din ultimii ani. Ce reprezintă acest portofoliu pentru un avocat specializat în Banking & Finance?

Acum 10 ani eram la inceput de drum profesional si am pariat pe cartea PeliFilip, care s-a dovedit a fi una castigatoare. Spun asta intrucat intr-adevar, am avut ocazia sa particip intr-o serie de tranzactii importante de pe piata din acesti ani incepand cu finantari bancare clasice de milioane sau miliarde de Euro, pana la achizitii de banci care au redefinit harta pietei bancare din Romania, vanzari de portofolii de credite performante sau neperformante, emisiuni de obligatiuni si multe alte proiecte inovatoare. Aceste tranzactii reprezinta o importanta carte de vizita si, in acelasi timp, o calatorie profesionala spre care privesc cu multumire.

Care sunt principalele provocări pe care le întâmpinați într-o tranzacție?

Fiecare tranzactie este speciala in felul ei si chiar atunci cand ai impresia ca ai vazut o mare parte din tot ceea ce se poate vedea in domeniul tau de expertiza, realitatea practica gaseste noi modalitati de a te surprinde. Noi numim aceste surprize provocari si suntem antrenati inca de la inceputurile noastre profesionale sa le abordam cu curaj si sa le privim ca pe oportunitati de crestere. O provocare recurenta este alinierea unei multitudini de parti cu interese diferite in asa fel incat solutiile propuse sa aiba sens pentru toti cei implicati.

Cum sunt priviți avocații în cadrul unei tranzacții?

Ca avocati ne propunem sa fim in cadrul tranzactiilor acele motoare care pun lucrurile in miscare si care sustin clientul pentru a gasi solutii pentru orice probleme juridice intampinate si pentru a-si atinge interesele de business. Ne place sa credem ca asa suntem si perceputi de cei cu care interactionam, indiferent ca discutam despre clienti sau parti adverse din tranzactii.

Cum arată procesul de comunicare client – avocat în cadrul unei tranzacții importante?

Este binecunoscut faptul ca relatia avocat-client este una bazata pe incredere, suport reciproc si sustinere si are intotdeauna la baza o buna comunicare. In cadrul tranzactiilor, comunicarea avocat-client este permanenta si in acelasi timp vitala pentru reusita acestora. Asa cum este firesc, clientii aprecieaza avocatii care, dincolo de realitatea strict juridica, au deschiderea necesara pentru a le intelege in profunzime business-ul si interesele economice. O astfel de intelegere faciliteaza comunicarea avocat-client, care devine mult mai aplicata si mai ancorata in realitatile pietei.

Cum ați defini dinamica pieței de Banking & Finance din România?

Piata de Banking & Finance a fost foarte dinamica in 2017 si in primul trimestru din 2018, remarcandu-se o oarecare revigorare a creditarii, niveluri record ale activelor, solvabilitatii şi lichiditatii, dar şi profituri mari pentru banci. Perspectivele pentru următoarea jumătate a anului sunt poate mai mult ca niciodată legate de incredere, ca atribut esential al pietei financiare.

Vedeți, în viitor, realizarea tranzacțiilor în blockchain?

Cred ca potentialul tehnologiei blockchain este prea mare pentru a putea fi ignorat. Prin urmare, ma numar printre cei care considera blockchain-ul tehnologia viitorului sau de ce nu, chiar a prezentului. Citeam o stire relativ recenta legata de incheirea primului contract de credit prin utilizarea tehnologiei blockchain de catre o banca din Spania. Cred ca este doar inceputul unei lungi serii de stiri de acest tip. Mai mult, interesul crescut la nivel international pentru utilizarea tehnologiei blockchain din partea actorilor pietelor financiare confirma directia in care se indreapta utilizarea acestei tehnologii.