Ambasadorul Marii Britanii in Romania, Paul Brumell, voluntar in cadrul programului Xmas Soup Kichen 2015

Asociatia Casa Ioana, impreuna cu voluntari de la Ambasada Marii Britanii si ambasada Statelor Unite ale Americii, de la Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala din Bucuresti si Hotel Intercontinental vor servi o masa calda persoanelor fara adapost din Bucuresti si vor imparti pachete cu haine si alimente.  Printre voluntari se numara si ambasadorul Marii Britanii in Romania, domnul Paul Brummell, un senior official al Ambasadei Statelor Unite in Romania si Stefan Frank, managerul general al Hotelului Intercontinental din Bucuresti.

Evenimentul este sprijinit de catre Directia Generala de Asistenta Sociala a Municipiului Bucuresti. Cele 300 de portii de mancare au fost oferite si pregatite de catre Hotel Intercontinental.  Alte companii si donatori voluntari au donat bani si alte lucruri necesare, in semn de solidaritate cu persoanele fara adapost.

Unul dintre cele cinci obiective principale ale indicatorilor europeni 2020 se refera la reducerea saraciei prin scoaterea a cel putin 20 de milioane de oameni din riscul de saracie si excluziune sociala pana in 2020.

Statisticile oficiale ne  arata ca in intreaga Uniune Europeana exista 125 de milioane de oameni care fie se confrunta cu saracia, fie se afla in riscul acesta.  Aceasta cifra reprezinta aproape un sfert din populatia statelor membre ale UE.  Expertii spun ca in unele tari din UE criza este scapata total de sub control. Odata ce o persoana cade in capcana saraciei, este foarte greu sa iasa din aceasta situatie. Increderea celor care se confrunta cu saracia este erodata, sanatatea mintala de multe ori se deterioreaza, iar obtinerea unui loc de munca cu un venit adecvat devine o provocare majora. Economistii spun ca multe tari din UE, inclusiv Romania, pur si simplu nu dispun de resursele financiare pentru a-si ajuta cetatenii sa iasa din saracie. Chiar daca cresterea economica ar incepe astazi in zona Euro, ar fi nevoie de cel putin doi ani pentru ca cetatenii sa resimta beneficiile reale. Mai mult de 40% dintre romani sunt expusi riscului de saracie si excluziune sociala.

Romania se afla in coada clasamentului in aproape tot ce inseamna masuri de prevenire a saraciei si excluziunii sociale, iar acest lucru a fost raportat de catre UE, Banca Mondiala si UNICEF si alti experti. Fata de cei 40% care se afla in risc de saracie si excluziune sociala, se estimeaza ca alti 29% se confrunta cu deprivarea materiala, o procent de trei ori mai mare decat media UE. Noul Index al Justitiei Sociale care noteaza fiecare tara din UE pe baza prevenirii saraciei, educatiei echitabile, acces pe piata fortei de munca, situeaza Romania pe locul 27. Doar Grecia se situeaza mai jos in clasament.

In ciuda faptului ca se estimeaza un numar aproximativ de 5,000 de persoane fara adapost in Bucuresti, este imposibil sa se cunoasca numarul real al oamenilor care traiesc in conditii aspre pe strazile Capitalei. Multi altii traiesc in adaposturi supra-aglomerate sau in conditii inadecvate, in timp ce altii gasesc adapost temporar pe la prieteni. O lipsa acuta a locuintelor convenabile din punct de vedere financiar, corelata cu lipsa unui loc de munca stabil, reprezinta cauze semnificative ale fenomenului persoanelor fara adapost. Un numar tot mai mare de familii isi pierd locuintele, fiind fortate sa ajunga in strada, printre care foarte multe experimenteaza violenta domestica.

Ian Tilling spune ca un loc de munca si o cresa/gradinita decente reprezinta doua ingrediente vitale pentru a scapa de viata de pe strada. „Lucram cu mame care au fost adesea fortate sa depinda de partenerul abuzator in ceea ce priveste caminul si securitatea financiara. In plus, multe dintre acestea trebuie sa combata bariere, cum ar fi dificultatea de a gasi si mentine un loc de munca decent si lipsa de sprijin in ceea ce priveste ingrijirea copilului pe durata orelor de munca. Intr-un astfel de mediu competitiv, dificultatile cu care se confrunta acesti parinti sunt aproape insurmontabile pentru ocuparea fortei de munca. „

Cu toate acestea avem nevoie sa-i recunoastem pe cei care sunt vulnerabili si sa le dam o mana de ajutor in cazul in care putem.  Ambasadorul Marii Britanii in Romania, Paul Brummell, declara „Sunt incantat ca Ambasada Marii Britanii in Romania si nenumarati angajati ai institutiei au contribuit in fiecare iarna pentru a-i ajuta pe cei mai putin norocosi dintre noi. Este important sa evidentiem faptul ca saracia  este un produs al inegalitatii. Cu totii putem face o schimbare, iata, din nou, in decembrie. Fiti alaturi de noi!”

Managerul general al Hotelului Intercontinental din Bucuresti, domnul Stefan Frank declara:“ Este o mare oportunitate pentru ca oamenii sa isi dedice timpul voluntar pentru a-i ajuta pe cei in nevoie.”

Evenimentul isi doreste sa aduca in prim plan problemele cu care persoanele fara adapost se confrunta. Andreea Gheorghe, manager al adapostului Casa Ioana din Bucuresti, declara: “Din pacate, beneficiile economice nu au fost resimtite de aproape jumatate dintre romani, lasand in urma foarte multe persoane marginalizate si extrem de vulnerabile. Stim ca un bol de supa si cateva haine nu vor schimba perspectivele lor pe termen lung, dar speram ca acest eveniment va creste gradul de constientizare a barierelor intampinate de persoanele care se confrunta cu lipsa de adapost in incercarea lor de a-si depasi situatia. ”

Incheiem nu tocmai intr-o nota optimista Nenumarati oficiali sunt intr-o stare de negare cu privire la gradul de saracie din tara si la discriminarea sistemica si adanc inradacinata impotriva celor extrem de saraci, si in special impotriva persoanelor de etnie roma.” Profesor Philip Alston, Raportor Special al Consiliul Natiunilor Unite privind Drepturile Omului – despre saracie si drepturile omului – Noiembrie 2015.

ecaterina.virgolici@lhm.ro