Antonie Iorgovan si cea dintai Carte a unei Natiuni

Pe data de 8 Decembrie, sarbatorim Ziua Constitutiei. O zi, care pentru orice roman care isi constientizeaza libertatea si democratia zilnica, aceasta data este una notabila.

Istoria ne arata ca Romania a avut sapte constitutii si 16 revizuiri ale acestora: prima Constitutie in 1866, modificata in 1879 ca urmare a dobandirii independentei. Proclamarea Regatului in 1884 a adus o noua modificare. In 1916 s-a inceput o revizuire care a fost finalizata in anul 1917, cand s-a si acordat votul universal. In 1923 alta Constituţie si apoi in 1938, o noua Constitutie. Intre anii 1940-1944, in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial, Constitutia a fost suspendata. In 1948, 1952 si 1965 au urmat alte trei Constitutii. In 1991 a venit randul Constitutiei de dupa caderea comunismului. Aceasta a avut ultima revizuire in anul 2003.

Constitutia, in forma sa actuala, pe langa rolul foarte cunoscut are in spate si munca, efortul si agoniseala intelectuala a unui mare jurist roman, Antonie Iorgovan, numit si Parintele Constitutiei, despre care doamna avocat Ana Maria Mihalcescu ne-a spus cu emotie cateva cuvinte:

Pentru Domnul Iorgovan, aceasta zi era una deosebita, pentru ca a confirmat si incununtat toata munca si toate eforturile sale de aproape doi ani la scrierea Constitutiei. Este o zi de sarbatoare, pot spune.

Domnul Iorgovan era un om profund, atasat de poporul sau iar aceasta Constitutie a fost ca o confirmare a dragostei pentru propria tara. Era un patriot autentic si a devenit politician pentru ca era un mare iubitor al tarii lui, desi era jumatate sarb, mama dumnelui fiind din Serbia. Imi povestea mereu ca pe 8 decembrie in anul in care a fost validata constitutia avea emotii, si nu intamplator domnul Iorgovan a fost seful acestui comitet. La momentul respectiv a fost o solutie echilibrata, cea mai buna, era ideal pentru ce avea Romania nevoie atunci. Ideea este ca, Constitutia nu trebuie sa aiba o culoare politica sau o teorie politica in spate; iar aceste detalii erau foarte bine cunoscute de marele jurist roman. Dumnealui a avut o pregatire exceptionala pe care a inceput-o din tinerete. Ani si ani de zile a stat in biblioteca lecturand toate cartile din biblioteca Facultatii de Drept, absolut toate cartile, si intr-o perioada grea, in perioada comunista. Domnul Iorgovan citise toti marii teoreticieni, toti marii profesori si totodata era foarte modest, mult prea modest pentru valoarea lui. A predat la Sorbonne si nu a fost apreciat in Romania, in special de clasa politica. In lumea juridica, dar si in cea politica nu a fost deloc apreciat la justa lui valoare.

Liniile de baza trasate de dumnelui au functionat, nu au aparut disfunctii, cu exceptia celor politice. Constitutia actuala nu are niciun cusur major, functioneaza si poate functiona foarte multi ani de acum incolo.  Teoreticieni inca mai exista, insa Domnul Iorgovan a avut talentul de a simti ceea ce este corect si de a lua cele mai bune decizii pentru acest popor.  Dumnealui, pentru aceasta Constitutie s-a bazat pe identitatea poporului, tocmai de aceea lucrarea sa este atat de bine ancorata in realitate, luand si din psihologia romanilor. 

Avem o Constitutie  avangardista, moderna si care o sa reziste peste ani. Eu imi doresc ca aceasta Constitutie sa fie respectata incepand cu Presedintele Romaniei, continuand cu fiecare functionar din aceasta tara si pana la  cetateanul de rand.”

ecaterina.virgolici@lhm.ro