Apple, Google si Intel acuzate de incalcarea legislatiei americane antitrust

Apple, Google, Intel si alte patru companii din domeniul  IT au fost trimise in judecata pentru incalcarea legislatiei antitrust. Potrivit judecatorului Lucy Koh din San Jose, California, citat de Reuters, companiile sunt acuzate ca au ajuns la o intelegere ilegala de a nu recruta angajati din colectivele celorlalte.

Acuzatiile vin din partea a cinci ingineri de software, care sustin ca firmele au conspirat pentru a limita nivelul salariilor si al mobilitatii locurilor de munca, eliminand competitia in munca si producand angajatilor pagube de sute de milioane de dolari. Reclamatiile lor sunt similare cu cele aduse in 2010 de Departamentul de Justitie american in 2010, moment in care companiile au fost supuse unei anchete antitrust.

Printre dovezile pe care le-a scos la iveala acest litigiu se numara si un numar de e-mailuri datand din 2007 in care se gasesc si numele fondatorului Apple, Steve Jobs si ale lui Eric Schmidt, pe atunci presedinti executivi ai Apple, respectiv Google, referitor la efortul pe care cei de la Google l-ar fi facut pentru a recruta un inginer Apple. La acel moment, Steve Jobs i-ar fi scris lui Schmidt, sugerandu-i ca ar fi foarte multumit daca departamentul Google de recrutare ar inceta aceast demers. Ca urmare, directorul de recrutare al Google a declarat ca cel care recrutase inginerul  de la Apple va fi concediat si a transmis scuze lui Steve Jobs.

In decizia luata pe 18 aprilie judecatorului Lucy Koh motiveaza spunand ca existenta intelegerilor de tip „Do Not Cold Call” intre diverse companii acuzate „sustine deductia plauzibila ca intelegerile au fost negociate, atinse si definitivate la cel mai inalt nivel” al companiilor.

Joseph Saveri, unul dintre avocatii celor cinci ingineri, a declarat ca acest caz se va judeca in iunie 2013. Celelalte companii acuzate sunt Adobe Systems, Intuit, divizia Pixar a Walt Disney Co si Lucasfilm.