Apple pierde prima batalie in procesul cu actionarii

Fondul de investitii Greenlight Capital, controlat de miliardarul american David Einhorn, care a dat grupul in judecata si a cerut ca aceasta sa le ofere investitorilor o parte mai mare din totalul de lichiditate de 137 miliarde dolari pe care il detine, a castigat o prima infruntare cu Apple in instanta, judecatorul blocand un vot programat de companie pentru adunarea actionarilor din 27 februarie, potrivit Wall-Street.ro. 

Una dintre chestiunile plasate de Apple pe ordinea de zi a adunarii de miercuri ar fi complicat procesul de emitere a unei noi categorii de actiuni preferentiale, prin introducerea votului actionarilor in procedura. Un judecator de la Tribunalul din Manhattan a aprobat solicitarea lui Einhorn de a bloca votul actionarilor pe aceasta chestiune.

„Suntem dezamagiti de decizia instantei. Propunerea face parte din efortul nostru de a ne imbunatati guvernanta corporatista si de a servi in interesul actionarilor nostri. Din pacate, din cauza deciziei de astazi, actionarii nu vor putea vota propunerea la adunarea anuala”, se spune intr-un comunicat transmis de Apple.

Einhorn este astfel cu un pas mai aproape de rezervele de 137,1 miliarde de dolari acumulate de Apple. Miliardarul a atacat compania in instanta pentru a obtine sprijinul a cat mai multi dintre actionari, cu scopul final de a determina compania sa distribuie o parte din rezerve in randul actionarilor, fie prin rascumpararea de actiuni, fie prin emiterea unei noi categorii de actiuni preferentiale cu un dividend substantial.

„Este pacat ca trebuie sa apelam la justitie, insa ne bucuram ca este transmis un mesaj ferm catre management, ca ar trebui sa ia in calcul o strategie alternativa pentru utilizarea rezervelor”, a declarat presedintele fondului Capital Advisors, unul dintre actionarii Apple care spijina initiativa lui Einhorn.

Apple se confrunta de cativa ani cu nemultumirea actionarilor privind modul in care utilizeaza rezervele de bani. Dupa ce a fost aproape de faliment in anii 90, inainte de revenirea lui Steve Jobs la conducere, Apple a acumulat rezerve impresionante de lichiditati datorita succesului produselor dezvoltate sub supravegherea sa, precum iPod, iPhone si iPad.