Ar trebui Romania sa adere la zona euro?

Daniel Badea, Managing Partner Clifford Chance Badea, si Gabriel Zbarcea, Managing Partner Tuca Zbarcea & Asociatii, isi exprima, in publicatia britanica The Lawyer, opiniile cu privire la unul dintre cele mai aprig dezbatute subiecte in ultimul timp in Romania: aderarea la zona euro.

Iata mai jos opiniile celor doi avocati referitoare la aceasta chestiune, redate integral.

Daniel Badea, Managing Partner Clifford Chance Badea.

Aderarea la zona euro a fost un obiectiv strategic al Romaniei inca de la integrarea in Uniunea Europeana, in 2007, ca parte a angajamentului luat de tara noastra fata de o integrare completa in Europa, concomitent cu dezvoltarea unei economii de piata puternice si a unui mediu de afaceri solid. Aderarea la zona euro continua sa fie un obiectiv, iar calendarul acesteia depinde de 2 factori esentiali: momentul in care tara este considerata pe deplin pregatita pentru aderare si modul in care provocarile actuale din zona euro sunt rezolvate.

Din punct de vedere economic, Romania indeplineste trei dintre cele cinci criterii de convergenta ale Tratatului de la Maastricht privind adoptarea monedei euro si exista semnale puternice ca le-ar putea satisface pe toate pana la sfarsitul anului 2014. Cu toate acestea, recesiunea a zguduit economiile din intreaga lume si a constituit o provocare chiar si pentru cele mai solide institutii, inclusiv cele din zona euro.

Un studiu realizat de firma de avocatura Clifford Chance Badea in iunie 2013 arata ca riscul fragmentarii zonei euro, sau al iesirii uneia sau a mai multor natiuni din aceasta colectivitate, inhiba luarea unor decizii privind investitiile. Patru dintre cele cinci tari identificate ca fiind cele mai atractive pentru investitii se afla in afara zonei euro.

Romania mai are inca multe deficiente importante care trebuie remediate, in contextul in care reformele structurale pe mai multe fronturi stagneaza. Mai mult decat atat, 2014 si 2015 vor fi ani electorali, iar agenda publica se va axa preponderent pe componenta sociala.

Aderarea la zona euro ii va aduce Romaniei beneficii economice si politice si este important ca tara noastra sa mentina acest punct de referinta. Sunt sigura ca Romania va face pasul aderarii la zona euro la momentul potrivit.

Gabriel Zbarcea, Managing Partner Tuca Zbarcea & Asociatii.

Potrivit guvernului, Romania depune eforturi pentru adoptarea monedei euro in 2015 si aderarea la mecanismul ratei de schimb. Criticii spun insa ca Romania va fi pregatita sa adere la zona euro numai dupa ce isi va restructura si consolida competitivitatea economiei. Asta se va intampla, cel mai probabil, dupa 2020.

Ceea ce s-a intamplat cu Grecia, Portugalia, Irlanda si Spania a ridicat o multime de intrebari cu privire la beneficiile aderarii la zona euro. De asemenea, accelerarea procesului de aderare, asa cum intentioneaza politicienii nostri, ar putea fi dureroasa pentru economia Romaniei, avand drept consecinte cresterea somajului si reducerea flexibilitatii pietei muncii.

Pentru Romania, aderarea la zona euro ar trebui sa insemne asigurarea unei dezvoltari durabile in cadrul unei uniuni economice si monetare. In prezent, insa, exista mult prea multe incertitudini, cauzate de criza economica, astfel incat determinarea potentialelor efecte negative pe care aderarea la zona euro le-ar putea avea asupra economiei romanesti este destul de dificila.