Avocat Mădălina Ciobanu: „Aproape jumătate din avocații Baroului Giurgiu își completează veniturile cu cele obținute din oficii”

Ce inseamna activitatea avocatiala intr-un Barou de nici 150 avocati? Exista avantaje care decurg de aici (acces mai facil la clientela, de exemplu)? 

Consider ca activitatea din Baroul Giurgiu nu se diferentiaza fata de cea a altor instituii similare din tara, numarul relativ mic de avocati (122)fiind proportional cu populatia judetului, asa ca nu se poate vorbi despre avantaje sau dezavantaje in acest sens.

Cati dintre avocatii Baorului Giurgiu traiesc din oficii, un fenomen cvasi-general din pacate in Romania? De ce credeti ca se intampla acest lucreu?

Aproape jumatate din avocatii Baroului Giurgiu isi completeaza veniturile cu cele obtinute din oficii. Giurgiu este un caz mai special, aici functionand unul din cele mai mari penitenciare din tara, iar pentru cauzele ce privesc detinutii – judecate exclusiv de Judecatoria si Tribunalul Giurgiu –este obligatorie asistenta juridica din oficiu. Astfel de cauze sunt pe rolul instantelor bisaptamanal, astfel ca este nevoie de activitatea avocatilor din oficiu.

Fara a fi un barou cu posibilitati financiare mari, credeti ca se pot face lucruri care chiar sa conteze pentru viata profesionala avocatilor din aceasta zona? Investitii minime, dar macar confort, daca nu elita cum era perceputa pana nu demult profesia de Avocat in contextul societattii romanesti?

Chiar daca suntem un barou mic – cu un efectiv de 122 de avocati activi – s-au facut si se fac actiuni in vederea imbunatatirii vietii profesionale, si ma refer aici la organizarea periodica a conferintelor de pregatire profesionala, sustinute de lectori I.N.P.P.A, ca si la participarea avocatilor din Baroul Giurgiu la astfel de conferinte organizate in Capitala.

La nivel national, femeile inseamna peste 62% din totalul corpului profesional din Romania. Credeti ca ar fi momentul ca acest procent sa se reflecte si in structurile de conducere ale barourilor / national?

Categoric, da! Atata timp cat femeile reprezinta mai mult de jumatate din corpul profesional, ar fi normal ca acest procent sa se reflecte si la nivelul structurilor de conducere ale barourilor locale, dar si la nivel national, si chiar incurajez femeile avocat sa candideze la astfel de functii.

Cu siguranta in activitatea Dumneavoastra profesionala v-ati gandit de multe ori ca ati schimba lucruri. Care sunt acestea? De la nivel de perceptie asupra breslei avocatiale si pana la chestiuni concrete, faptice (acces justitie, clientela, sediu)

Una din directiile in care mi-as dori o schimbare este relatia profesionala dintre corpul avocatilor, judecatori si procurori, o relatie care ar trebui sa fie de conlucrare, toate partile implicate avand acelasi scop: infaptuirea actului de justitie. De asemenea, mi-as dori o altfel de perceptie asupra profesiei de avocat: acesta sa nu mai fie privit doar ca un “accesoriu” al actului de justitie, ci ca un veritabil actor activ in infaptuirea acestuia.

Care este relatia dintre Avocati si ceilalti actori ai actului juridic la Giurgiu? (magistrati, judecatori, poate chiar notari)?

In general, este o relatie buna, insa,, asa cum spuneam mai sus, ca in orice relatie, este loc si de mai bine.

Ce ati face pentru a inlesni comunicarea dintre avocati si clientela pe de o parte (mass media locala si nationala) si avocati si ceilalti actori implicati in actul de justitie?

Consider ca ar fi benefica organizarea unor intalniri periodice intre conducerea Baroului si cele ale instantelor, parchetelor si inspectotarelor de Politie, intalniri in cadrul carora sa se discute toate problemele punctuale aparute in activitatea profesionala dintr-o anumita perioada. Doar printr-o comunicare activa se pot depasi problemele si eventualele conflicte aparute intre actorii implicati in infaptuirea actului de justitie.