Avocata cu origini românești care și-a pierdut viața în atentatele teroriste de la 9/11

În 11 septembrie 2001, 19 teroriști islamiști au deturnat patru avioane de pasageri. Două dintre ele au lovit turnurile gemene din New York, un al treilea s-a prăbușit peste clădirea Pentagonului, iar un al patrulea s-a prăbușit pe o câmpie din Pennsylvania, după ce pasagerii au încercat să preia controlul aeronavei deturnate.

Printre victimele atentatelor teroriste s-a numărat și o avocată de succes, care provenea dintr-o familie cu origini românești. Este vorba de Arlene Jozsef Fried, care lucra la etajul 104 al World Trade Center, unde se aflau birourile firmei de avocatură Cantor Fitzgerald.

Tatăl femeii, Nicholas Jozsef, se născuse în anul 1921, la Șimleul Silvaniei. În anul 1944, împreună cu familia sa, Nicholas Jozsef a fost închis în ghetou, iar apoi, autoritățile maghiare care controlau Transilvania de Nord, ocupată din 1940, i-au trimis pe evreii ardeleni în lagărele naziste ale morții. În lagăr, Nicholas Jozsef și-a pierdut frații și părinții.

La finalul Celui de-al Doilea Război Mondial, când Transilvania de Nord a fost retrocedată României, Nicholas Jozsef s-a întors în orașul său natal. Însă, după alungarea Regelui Mihai I și instalarea comunismului, tânărul supraviețuitor al Holocaustului a decis să emigreze peste Oceanul Atlantic.

În Statele Unite ale Americii, Nicholas Jozsef s-a căsătorit și a avut doi copii, Arlene și Elliot. Arlene Jozsef s-a căsătorit cu Ken Fried, ai cărui părinți cunoscuseră, la rândul lor, ororile Holocaustului. Cei doi aveau trei fete, care au trăit o dramă cumplită atunci când au aflat de moartea mamei lor.

Memoria lui Arlene Jozsef Fried este onorată la New York printr-un parc memorial, amenajat de soțul său și de două sinagogi din metropola americană. În România, memoria sa este onorată la Muzeul Holocaustului, amenajat în vechea sinagogă din Șimleul Silvaniei.

Sursa: rfi.ro / Pagina de istorie