Avocatii de la Bondoc si Asociatii obtin o confirmare importanta in materie de contencios administrativ: anularea actelor emise in baza unor prevederi din ordonante ale guvernului declarate neconstitutionale in alte cauze

Inalta Curte de Casatie si Justie sectia contencios administrativ si fiscal a dispus anularea unor acte administrative, notificari de plata a taxei clawback, emise in anul 2012, anterior deciziei Curtii Constitutionale nr. 39/2013 care a declarat neconstitutionale dispozitiile din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 77/2011 ce prevedeau includerea TVA in baza de calcul a contributiei clawback.

Avocatii Bondoc si Asociatii au reprezentat o importanta companie multinationala producatoare de medicamente intr-o actiune avand ca obiect anularea notificarilor de plata a taxei clawback emise de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate pentru perioada trimestrelor I – III 2012, care includea in baza de calcul a acestei sarcini fiscale si taxa pe valoarea adaugata aferenta valorii consumului de medicamente considerat pentru calcularea taxei clawback. Particularitatea acestei actiuni a constat in aceea ca s-a solicitat anularea notificarilor in temeiul art. 9 alin. 4 din Legea nr. 554/2004 a contenciosului administrativ, care deschide posibilitatea unei actiuni specifice in anulare, pentru actele administrative emise in baza dispozitiilor din ordonante ale guvernului declarate neconstitutionale in alta cauza, daca o asemenea actiune este promovata intr-un termen de un an de la publicarea deciziei Curtii Constitutionale.

In acest litigiu, actiunea a fost formulata ca urmare a aparitiei deciziei Curtii Constitutionale.

Chiar daca dispozitiile legale care deschideau calea unei asemenea actiuni in anulare specifice au fost edictate de mai mult timp, pana recent nu a existat jurisprudenta relevanta pe utilizarea acestui mecanism de cenzurare a actelor administrative. Solutionarea acestui dosar a presupus o analiza amanuntita a bazelor constitutionale ale textului art. 9 alin. 4 din Legea contenciosului administrativ, a raportului dintre diferite principii constitutionale si legale, in special dintre efectele deciziilor Curtii Constitutionale si principiul suprematiei Constitutiei si a dreptului persoanelor vatamate prin acte administrative nelegale de a se adresa instantelor judecatoresti pentru cenzurarea acestora.

Echipa de aparatori a fost alcatuita din Dinu Nicolae Viorel (Partener) si Ioana Katona (Managing associate).

Dl. Dinu Nicolae Viorel, partner si coordonator al practicii de litigii in cadrul casei de avocatura Bondoc si Asociatii a declarat:

Aceasta solutie marcheaza un pas important in ecunoasterea unui mecanism juridic de real progres in materia contenciosului administrativ, a carui testare practica a fost foarte restransa pana in acest moment pe agenda instantelor judecatoresti.

ecaterina.virgolici@lhm.ro