Avocații Oleg Burlacu și Ruslan Deleanu au fost invitații lui Andrei Cristea în cadrul emisiunii Legile Afacerilor difuzată LIVE pe Profit TV

Piața avocaturii de business din Chișinău este foarte asemănătoare cu cea din România dar la o scară mai mică. Cele doua piete au in comun faptul ca societatile de avocatura nationale domina scena in timp ce multinationalele se lupta pe o felie mica din tortul succesului.

Conform estimarilor piete economice, piata avocaturii din Republica Moldova este estimata la 25 milioane de euro.

Oleg Burlacu: „Tot ce înseamnă piața avocaturii din Republica Moldova raportat în strânsă legătură cu tot ce se întâmplă pe piața avocaturii din România, pe lângă faptul că există interdependență, piața avocaturii din România și modalitatea în care ea este concepută a impulsionat și tinde să perfecționeze tot ce se întâmplă în Republica Moldova în materie de avocatură. Pornind de la formele si modalitatile de organizare in aceasta meserie – tot mai multe firme de avocatura se constituie in societati profesionale de avocatura, exista tendinta de orientare spre servicii calitate nu cantitative. 

O alta influenta pentru tot ce inseamna cresterea profesionala a pietei avocaturii din Republica Moldova, bineinteles, este conditionata foarte mult de prezenta tot mai activa a multinationalelor care au inteles sa isi deschida afaceri, sa genereze o dinamica de business.”

Ruslan Deleanu: „Exista o evolutie pozitiva in istoria recenta in ceea ce priveste dobandirea cetateniei romane. Legislatia a fost imbunatatita si de la simple institutii s-au creat autoritati, au fost angajati mai multi functionari.”

„Ceea ce nu inteleg, din pacate, multe autoritatile publice nationale Avocatul este indispensabil statului de drept, avocatul este indispensabil justitiei. In definitiv cine este beneficiarul final al apararii facute de avocat nu este clientul ci statul, statul de drept La ora actuala ducem o lupta cu multi functionari care nu inteleg rolul avocatului si, mai ales, rolul de asistare al avocatului in diferite proceduri pe care le-ar avea cetatenii in fata institutiilor publice.”