Avocatul Adrian Ratiu: Solutia in cazul litigiului comercial Rostok, amanata. Judecatorul a cerut timp de gandire

La Tribunalul Galati era asteptat, in cursul zilei de joi, un verdict final in procesul cunoscut sub numele generic “Rostok”. Este vorba de un litigiu comercial international in care un consortiu olandez pretinde statului roman o plata suplimentara de 12 milioane de euro ca urmare a scoaterii la suprafata a epavei navei Rostok, scufundata in Dunare in anul 1991.

Avocatul Adrian Ratiu, Managing Partner al casei de avocatura Ratiu&Ratiu, si aparator al intereselor romanesti in acesta speta din anul 2006, ne-a precizat ca desi se astepta ca acesta sa fie ultimul termen, judecatorul a amanat anuntul unei solutii finale pentru data de 24 noiembrie. “Cel mai probabil judecatorul a mai avut nevoie de timp pentru a studia dosarul”, ne-a declarat Adrian Ratiu. Avocatul ne-a precizat ca aproape sigur dupa anuntarea verdictului, una dintre parti va face apel. Acesta va fi judecat de Curtea de Apel Galati si reprezinta ultima cale de atac in instanta. Avocatul Adrian Ratiu ne-a precizat ca, cel mai tarziu la inceputul anului viitor, Curtea de Apel Galati va da, la randul ei, o sentinta care va fi una cu titlu definitiv si executoriu.

Procesul Rostok dureaza de aproape zece ani si in acest demers au fost implicate institutii din Zurich si Paris.

Epava navei Rostok s-a scufundat in 1991 creand probleme de navigatie pe canalul Sulina al Dunării. Dupa mai multe incercari nereusite de extragere, in 2004, Administratia Fluviala a Dunării de Jos Galati (AFDJ) a accesat un imprumut necesar lucrărilor de extragere a epavei. In urma unei licitatii internationale, lucrarile de ranfluare au fost adjudecate de catre un consortiu condus de compania olandeză Multraship BV (RWRC). Nava Rostock a fost scoasa la suprafata în 2006, cand a si încasat valoarea din contract, 5 milioane de euro. Ulterior, RWRC s-a adresat arbitrajului Camerei Internationale de Comert (ICC), cerand plata a 12,5 milioane euro, reprezentand costuri suplimentare. In 2012, Tribunalul arbitral ICC de la Zürich a obligat Administratia Fluviala a Dunării de Jos Galati la plata celor 12,5 milioane euro. In final, RWRC a deschis actiune la Tribunalul Galati, demarand procedura „exequator“, de recunoastere a hotararilor straine, procedura care deschide calea executarii silite a statului român.

Avocatul Adrian Ratiu, Managing Partner al casei de avocatura Ratiu&Ratiu, este aparator al intereselor romanesti in acesta speta din anul 2006.

petre.badica@lhm.ro

NNDKP