Băncile franceze își înmulțesc contraatacurile la adresa BCE. Oportunități pentru societățile de avocatură

Potrivit surselor Les Echos, Credit Agricole va contesta miercuri, în ultima zi pe care o mai are la dispoziție, amenda dată de supraveghetorul bancar european. În pagina 28 a cotidianului francez, ziariștii de la Les Echos fac un inventar ale nemulțumirilor pe care le au băncile din Hexagon la adresa BCE. Crédit Agricole nu este prima bancă franceză care a atacat în instanță o decizie a autorității europene de reglementare bancară. În ultimele luni, mai multe bănci franceze și-au unit forțele pentru a lansa o acțiune comună împotriva BCE la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) pentru a pune în discuție impactul asupra fondurilor proprii a contribuțiilor la Fondul de rezoluție unică- această rezervă financiară creată pentru a evita mobilizarea banului public în cazul unui faliment bancar, informează HotNews.
La sfârșitul anului 2016, cele șase cele mai mari bănci franceze au apelat la CJUE pentru a contesta una din metodele utilizate de BCE la calculul unui anumit indicator. În luna iulie, Luxemburgul a declarat în mod special că „BCE a greșit și că face erori evidente de analiză”. „Din punct de vedere istoric, băncile franceze și-au rezolvat discret disputele privind reglementarea, prin discuții cu autoritățile naționale de supraveghere. Dar cu BCE acest lucru nu mai este posibil”, spune un avocat specializat pe segmentul bancar.
Cu toate acestea, pentru instituții, mizele financiare legate de arbitrajul de la Frankfurt sunt considerabile. Firmele de avocatură urmăresc și ele îndeaproape asemenea spețe, din care ar putea face bani frumoși.
Nu doar băncile franceze ridică însă tonul către BCE.  În martie, banca spaniolă Sabadell a contestat, de asemenea, una dintre deciziile Băncii Centrale Europene. Pentru BCE, paradoxal, acest lucru poate fi un bun semnal: Frankfurt a devenit supraveghetorul marilor bănci europene, tocmai pentru a evita potențiale ”aranjamente” între autoritățile naționale și băncile lor, aranjamente care ar putea pune în pericol stabilitatea financiară europene. Apariția unor litigii în arena publică ar putea reprezenta, prin urmare, un semn al unei independențe sporite a supraveghetorilor bancari.
Sursa foto: REUTERS/Alex Domanski/File Photo