BAROUL BUCUREȘTI Informare privind situația onorariilor pentru asistența judiciară în materie penală

Avocații din Baroul București sunt informați că Ion Dragne, decan, doamna Flavia Teodosiu și domnul Tiberius Nicu, membri ai Consiliului Baroului București, au avut o întâlnire de lucru cu doamna Luminița Palade, Procuror General al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București, doamna Maria-Magdalena Militaru, Adjunct al Procurorului General al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București și domnul  Bogdan Silviu Staicu, Prim-Procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul București, la 21.05.2019, în legătură cu problemele legate de aplicarea Protocolului din 14.02.2019, încheiat între Ministerul Justitiei, Ministerul Public și Uniunea Națională a Barourilor din România, privind plata serviciilor de asistență judiciară în materie civilă și penală.

În cadrul întâlnirii, reprezentanții celor două unități de parchet au arătat că apreciază importanța activității avocaților în buna desfășurare a procedurilor aflate în competența unităților de parchet pe care le reprezintă, astfel încât este legitimă plata onorariilor pentru activitățile de asistență judiciară.

Dificultățile în efectuarea plăților onorariilor în legătură cu asistența judiciară rezultă din faptul că includerea Ministerului Public nu a fost corelată cu precederea sumelor aferente în buget, astfel încât, în prezent, nu există resurse financiare care să permită efectuarea acestor plăți.

De asemenea, s-a arătat că multe dintre referatele prezentate la plată de Baroul Bucuresti, deși întocmite cu respectarea legii și conform regulilor de lucru convenite conform vechiului protocol, nu sunt însoțite de ordonanța procurorului, așa cum prevede art. 5 alin. 2 din Protocol, ci sunt aprobate de unitățile de poliție la care au fost prestate activitățile de asistență judiciară.

S-a arătat că, în cazul procedurilor speciale de punere în executare a mandatelor europene de arestare sau a celor de extrădare, onorariile stabilite prin hotărâri judecătorești urmează să fie achitate din fondul Ministerului Justiției, motiv pentru care referatele respective au fost transmise instanțelor la care s-au asigurat serviciile de asistență judiciară.

Reprezentanții Baroului București au apreciat dialogul cu conducerile celor două unități de parchet și dorința de identificare a unor proceduri unitare de plată a remunerației pentru activitatea avocaților, arătând că:

– includerea Ministerului Public între semnatarii Protocolului din 14.02.2019 este impusă de Legea nr. 51 din 1995, privind organizarea și exercitarea profesiei de avocat;

-se impune identificarea unei singure unități de parchet care să asigure primirea documentației și efectuarea plății onorariilor, în mod similar cu relația stabilită cu Tribunalul București pentru plata onorariilor cuvenite pentru faza judecății;

-autorităților statului le revine responsabilitatea identificării resurselor financiare pentru plata serviciilor de asistență judiciară, în caz contrar existând riscul unor dificultăți în asigurarea continuității acestora, cu consecințe negative pentru bună desfășurare a procedurilor penale. O astfel de situație, de reducere sau de sistare a prestării serviciilor de asistență judiciară, ar fi de natură să afecteze în mod grav drepturile, libertățile fundamentale ale persoanelor cărora statul s-a obligat, prin Constituție și legi, să le asigure apărarea din fonduri publice;

-în condițiile în care, din informațiile publice, există un dialog cu Ministerul Justitiei și Ministerul Public pentru amendarea Protocolului, spre a asigura executarea eficientă a obligațiilor statului în privința remunerării activităților avocaților, se impune, ca până la modificarea acestuia, să se pună în executare obligațiile asumate de semnatari în forma actual și efectuarea, cât mai rapidă, a plății sumelor datorate;

-baroul va face toate diligențele pentru realizarea formalităților necesare, conform regulilor stabilite prin Protocol, solicitând și unităților de parchet să contribuie la accelerarea procedurilor, prin propriul personal sau prin unitățile de poliție pe care le coordonează în privința activităților specifice, în vederea îndeplinirii formalităților necesare.

Părțile au convenit să mențină dialogul și să se informeze în legătură cu demersurile pe care le fac pentru executarea în bune condiții a angajamentelor asumate pentru plata onorariilor avocaților care asigură asistența judiciară.

*

Baroul București solicită Ministerului Justiției, Ministerului Public și Guvernului României organizarea unor întâlniri urgente cu conducerea U.N.B.R. și cu decanii barourilor,  pentru identificarea și înlăturarea oricăror obstacole în executarea obligațiilor față de avocați.

Lipsa sau întârzierea unor astfel de măsuri pot afecta în mod serios sau grav continuitatea în asigurarea activității de asistență judiciară, cu consecințe pe măsură în privința respectării drepturilor și libertăților fundamentale ale persoanelor care beneficiază de această formă de asistența.

INFORMARE