Beneficiile dispozitivelor mobile versus confidentialitatea datelor

Dispozitivele mobile au transformat de-a lungul anilor intr-o maniera importanta  modul in care ne dorim sa interactionam cu informatia. Acest aspect, pentru companii reprezinta foarte multe oportunitati datorita informatiilor colectate despre consumatori, pentru utilizatorii de dispozitive mobile pot reprezenta riscuri. Companiile sunt foarte dornice sa-i cunoasca pe cei care le viziteaza website-ul si sa le propuna produsele/serviciile cele mai relevante pentru ei. Intrebarea este daca si consumatorii doresc ca informatiile referitoare la comportamentul si coordonatele lor de navigare sa le fie colectate.

Date fiind aceste circmustante, vine intrebarea, daca merita beneficiile utilizarii dispozitivelor mobile riscurile pierderii securitatii si confidentialitatii datelor?

Pentru a afla raspunsul la fiecare dintre aceste intrebari, EY Romania, prin Constantin Magdalina, Knowledge Management Senior,  a realizat un studiu de perceptie privind “Utilizarea dispozitivelor mobile in Romania”. Prin dispozitive mobile intelegem o categorie distincta de tehnologie non-computer care include urmatoarele: smartphone, tableta, telefon mobil, phableta, smartwatch, bratara fitness.

Studiul este structurat in cinci sectiuni din care am extras datele relevante privind securitatea si confidentialitatea utilizarii dispozitivelor mobile si beneficiile utilizarii dispozitivelor mobile pe care le-am pus in corelatie cu varsta utilizatorilor.

Principalele concluzii ale studiului includ urmatoarele aspecte:

  • Pentru 60% dintre cei intervievati confidentialitatea este extrem de importanta, pentru 27% este foarte importanta si 10% este importanta. Suma de 97% a valorilor inregistrate de cei care considera confidentialitatea de la “importanta” la “foarte importanta” este un indicator despre relatia pe care utilizatorul o vrea cu online-ul privind regimul de confidentialitate a datelor pe care le primeste si expediaza.
  • In ceea ce priveste asigurarea confidentialitatii si securitatii datelor, atunci cand folosesc dispozitivul mobil, pe respondenti ii ingrijoreaza cel mai mult: parola de acces la contul bancar (83%), codul de securitate al cardului bancar (80%), codul numeric personal (68%), continutul mesajelor din email (67%). Foarte putin ii preocupa confidentialitatea cautarilor din motoarele de cautare (21%), obiceiurile de cumparare (19%) si intr-un procent foarte mic optiunile politice (7%).
  • In funcțte de varsta respondentilor, cei mai deschisi sa plateasca in magazin folosind dispozitivul mobil sunt cei de 35-45 ani (35%), urmati de catre cei de 45-55 ani (24%) si cei de 25-35 ani care ar plati in acest mod indiferent de sumă. 

Confidentialitatea si securitatea utilizarii dispozitivelor mobile

Diferenta dintre cei ce accepta sau nu accepta cookies atunci cand navigheaza online este sensibil egala 49% vs. 51% cu cea a celor care accepta cookies. Distingem astfel doua tipuri posibile de utilizatori: 1. utilizatorul “just browsing” – pentru care colectarea datelor este perceputa drept incalcare a confidentialitatii, 2. utilizatorul “determined buyer”  care are o nevoie articulata, cauta cu tinta, vrea optiuni si accepta colectarea datelor din motive pragmatice.

Deoarece pe primele locuri in topul securitatii datelor care ii preocupa cel mai mult pe respondenti, atunci cand utilizeaza dispozitivul mobil, sunt parola de acces la contul bancar pentru (83%), codul de securitate al cardului bancar (80%), se constata un comportament precaut privind transferul de bani catre o alta persoana (33%), plata in magazin (20%).  Ca o masura preventiva nu ramane decat ca bancile si institutiile financiare din Romania sa implementeze pe langă sistemul de plati cu cardul si unul de plati cu ajutorul dispozitivelor mobile utilizand protocoale de autentificare si de protectie a datelor performante si sigure.

In opinia respondentilor, principalele beneficii pe care le aduce utilizarea dispozitivelor mobile sunt mobilitatea, accesibilitatea informatiilor, conectivitatea si utilizarea eficienta a timpului.

In functie de varsta respondentilor, cei de 35-45 de ani sunt cei mai numerosi dintre cei care socotesc mobilitatea (38%), accesibilitatea (38%) si conectivitatea (37%) drept cele mai importante beneficii. Respondentii de 45-55 de ani sunt a doua cea mai numeroasa categorie de respondenti care considera mobilitatea si conectivitatea cele mai importante beneficii in timp ce respondentii de 25-35 ani sunt a doua cea mai numeroasa categorie care considera accesibilitatea drept una dintre cele mai importante beneficii.

In top 3 beneficii, dintre cele 6 listate,  pe care le aduce utilizarea dispozitivelor mobile în perceptia respondentilor la cercetarea EY sunt: mobilitatea (locul 1), accesibilitatea (locul 2), si  conectivitatea (locul 3). Pe locurile urmatoare s-au aflat, in ordinea mentionarii, utilizarea eficienta a timpului (locul 4), utilizarea aplicatiilor (locul 5) si promptitudinea in raspuns (locul 6).

Fara indoiala asistam la o revolutie mobila. In anul 2014 utilizarea Internetului de pe dispozitivul mobil a depasit utilizarea acestuia de pe PC-uri. Beneficii precum mobilitate, conectivitate si accesibilitate asociate generic utilizarii dispozitivelor mobile sunt evidente, doar ca viteza de adoptare a noilor modalitati de utilizarea a acestora va depinde de respectarea confidentialitatii si de asigurarea securitatii datelor.