Beneficiile includerii Romaniei in indicele JP Morgan

Unul dintre principalele beneficii resimtite de Romania in urma includerii titlurilor de stat in lei in idicele global JP Morgan al pietelor emergente ar fi diversificarea surselor de finantare si atragerea investitorilor ale caror portofolii sunt structurate de-a lungul liniei Indicelui.

„Romania isi indreapta atentia in mod transparent si predictibil spre diversificarea surselor de finantare si dezvoltare a pietei interne a titlurilor de stat. Potentialul beneficiu pentru Romania este faptul ca putem atrage si diversifica noi categorii de investitori institutionalizati si in special investitori ale caror portofolii de active sunt structurate de-a lungul liniei Indexului, pentru a investii in obligatiunile romanesti”, a declarat Laurentiu Andrei, Directorul General Adjunct din cadrul Directiei Generale de Trezorerie si Datorie Publica, citat de HotNews.

“Finalizarea cu succes a etapelor viitoare, premergatoare accesului in Index-ul GBI-EM, ofera o oportunitate deosebita de continuare a obiectivelor prevazute in strategia de administrare a datoriei publice si anume de minimizarea costurilor pe termen mediu si lung aferente noilor imprumuturi, reducerea riscului de refinantare prin echilibrarea scadentelor acestora si dezvoltarea pietei titlurilor de stat”, a adaugat Laurentiu Andrei.

J.P Morgan, a anuntat faptul ca Romania este intruneste conditiile pentru intrarea in Indicele JP Morgan GBI-EM (Government Bond Index – Emerging Markets ), Indicele obligatiunilor guvernamentale pentru pietele emergente. Un prim efect al acestui anunt a fost aprecierea masiva a leului in fata principalelor valute.

Indexul JP Morgan pentru Obligatiuni Guvernamentale – Piete Emergente (GBI- EM) este un reper exhaustiv al datoriilor din pietele emergente care urmareste obligatiunile denominate in moneda locala si emise de guvernele din pietele emergente. Indexul a fost lansat in iunie 2005 si este primul si cel mai complet indicator global al pietelor emergente locale.

Romania este eligibila pentru intrarea in Indicele GBI-EM, iar includerea in acest index va avea o abordare pe etape, de-a lungul unei perioade de 3 luni, cu incepere din 1 martie a.c. si finalizare in mai.