Cartierul Tineretului Cluj salvat de Avocatii Nistorescu, Somlea & Asociatii

In data de 27 ianuarie, Inalta Curte de Casatie si Justitie a luat o decizie in premiera in materia dizolvarii societatilor dupa republicarea Legii nr. 31/1991.

Inalta Curte de Casatie si Justitie s-a pronuntat saptamana trecuta in dosarul privind dizolvarea societatii Cartierul Tineretului Cluj S.R.L., infiintata in anul 2007 cu scopul de a dezvolta un amplu proiect imobiliar in zona Padurea Someseni Cluj, prin asocierea realizata intre Consiliul Local Cluj si Polus Real Estate S.R.L. in calitate de investitor privat.

Practic, instanta a admis recursurile formulate de Cartierul Tineretului Cluj si Consiliului Local Cluj impotriva hotararilor din apel si fond si a respins cererea de dizolvare inaintata de Polus Real Estate S.R.L.. Hotararea este irevocabila.

Succesul in acest dosar este foarte important pentru Municipiul Cluj-Napoca, intrucat paralizeaza incercarea investitorului privat Polus Real Estate S.R.L. de dizolvare a societatii si lichidarea patrimoniului prin impartirea acestuia intre asociati. Intai, Consiliul Local a adus in patrimoniul acestei societati un teren cu o suprafata de 203 ha, in scopul construirii unui complex rezidential, lucru agreat contractual cu investitorul. Odata cu dizolvarea societatii Cartierul Tineretului exista insa riscul ca autoritatea locala sa piarda o parte importanta din acest teren, ca urmare a operatiunilor de lichidare. Aceasta tehnica de preluare a unor proprietati imobiliare a fost contracarata cu argumente solide de echipa de avocati care a instrumentat dosarul.

Problema de drept supusa analizei instantelor a vizat aplicabilitatea sau inaplicabilitatea dispozitiei legale care permite dizolvarea unei societati comerciale in situatia neintelegerilor grave dintre asociati.

A fost o munca de echipa, un litigiu dificil si cu miza mare de a pastra viabil un proiect important pentru orasul nostru. Victoria obtinuta este o mare bucurie profesionala, am luptat cu incredere si iata ca am fost, inca o data, convingatori”, a mentionat Radu Somlea, Managing Partner al Nistorescu, Somlea & Asociatii.

„Provocarea juridica a constat in a demonstra faptul ca Polus Real Estate S.R.L. a incercat sa transpuna in cadrul societatii Cartierului Tineretului Cluj neintelegerile existente la nivelul propriei structuri asociative. Practic, vointa unuia dintre asociati a disparut, insa nu si a celuilalt. Evident ca o societate poate functiona si cu un singur asociat, astfel ca temeiul juridic pentru dizolvare, noua, avocatilor, ni s-a parut din start gresit”, a declarat Cristina Boncaciu, Managing Associate al Nistorescu, Somlea & Asociatii.

Respingerea irevocabila a cererii de dizolvare a Cartierul Tineretului Cluj vine dupa aproximativ 7 ani de la incetarea finantarii proiectului imobiliar si dupa 4 ani de la demararea litigiului de catre Polus Real Estate S.R.L.

In prezent, societatea Cartierul Tineretului Cluj, in care Consiliul Local este asociat majoritar, isi poate continua existenta si scopul pentru care a fost creata, proiectul imobiliar putand fi relansat si finalizat de Consiliul Local Cluj, atunci cand se va identifica o alta sursa de finantare, respectiv unul sau mai multi investitori privati.

Echipa de avocati din cadrul societatii de avocati Nistorescu, Somlea & Asociatii, care au gestionat litigiul si au reprezentat societatea Cartierul Tineretului Cluj a fost formata din Horatiu Crisan, Partener si Cristina Boncaciu, Managing Associate si a fost coordonata de Radu Somlea, Managing Partner.

Nistorescu, Somlea & Asociatii este o firma de avocatura cu sediul in Cluj-Napoca, fondata de Milena Nistorescu si Radu Somlea si care, incepand din 2007, se afla in asociere formala cu Tuca Zbarcea & Asociatii. Firma ofera servicii de asistenta juridica in principalele arii ale dreptului de afaceri, si anume drept societar, drept comercial, achizitii private, achizitii publice, litigii comerciale si arbitraje, insolventa, dreptul concurentei, dreptul proprietatii intelectuale, dreptul energiei.

ecaterina.virgolici@lhm.ro