CCR decide asupra dezincriminarii abuzului in serviciu

Judecatorii Curtii Constitutionale a Romaniei discuta pe tema dezincriminarii abuzului in serviciu. Aceasta este considerata o decizie de neconstitutionalitate urmand a avea consecinte directe asupra a peste 800 de dosare ce se afla in lucru, potrivit DNA.

Presedintele CCR, Augustin Zegrean a declarat ca, desi in 2010, CCR a respins o astfel de exceptie de neconstitutionalitate, Curtea arputea sa dea o decizie diferita de aceasta data.

„Sigur ca putem. Am mai facut. Curtea poate sa revina asupra unor decizii anterioare. Asta se intampla la orice Curte din lume, […] dreptul nu zace, se dezvolta […] trebuie adaptat la conditiile sociale, la viata”, a raspuns presedintele Curtii Constitutionale a Romaniei, Augustin Zegrea, intrebat daca CCR ar putea contrazice o decizie data in anul 2010, prin care a respins o sesizare de neconstitutionalitate privind abuzul in serviciu, similara celei formulata de fosta sefa a DIICOT, Alina Bica.

Augustin Zegrean a afirmat ca includerea intentiei in articolele de lege invocate de Alina Bica este „o problema de aplicare a legii, nu este problema CCR.”

Intrebat daca legea este suficient de clara, presedintele CCR a afirmat ca „depinde cine o citeste”.

Augustin Zegrean a mai declarat si ca „incriminarea sau dezincriminarea unor fapte este exclusiv atributul al legiuitorului”.

La sedinta de astazi, au fost ridicate noua exceptii de neconstitutionalitate pentru abuzul in serviciu. Acestea s-au bazat pe urmatoarele texte de lege din noul Cod Penal:

Art. 297 (1) – Fapta functionarului public care, in exercitarea atributiilor de serviciu, nu indeplineste un act sau il indeplineste in mod defectuos si prin aceasta cauzeaza o paguba ori o vatamare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseste cu inchisoarea de la 2 la 7 ani si interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa o functie publica.

Din Legea 78/2000

Art. 132

In cazul infractiunilor de abuz in serviciu sau de uzurpare a functiei, daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, limitele speciale ale pedepsei se majoreaza cu o treime.