CCR sesizata in legatura cu numirea sefului TVR

Partidul National Liberal a sesizat la Curtea Constitutionala a Romaniei procedura de numire a sefului TVR. Motivul acestei sesizari este ca majoritatea parlamentara a comis un abuz.

Partidul National Liberal a contestat la Curtea Constitutionala a Romanei abuzul majoritatii parlamentare PSD-ALDE-UNPR, care, stiind ca a incalcat Constitutia (art. 76, alin. 2) si deciziile Curtii Constitutionale, a decis fara temei ca nu a fost intrunit numarul necesar de voturi pentru numirea directorului general al TVR”, se arata intr-un comunicat de presa.

Liberarii sustin ca numirea in functie a Monicai Ghiurco, prin numararea voturilor, s-a realizat dupa o procedura neconstitutionala, sustinand ca in acest caz trebuia luata in considerare majoritatea simpla, nu majoritatea calificata: „PNL a apelat la aceasta cale de atac ca urmare a refuzului liderilor majoritatii parlamentare din cadrul Birourilor permanente reunite ale Camerei Deputatilor si Senatului de a supune dezbaterii cele doua adrese ale parlamentarilor liberali prin care se solicita, pe de o parte, rectificarea constatarii votului (majoritatea simpla in loc de majoritatea calificata) si, pe de alta parte, redactarea hotararilor de respingere a numirii domnului George Orbean in functia de presedinte-director general al TVR si de numire in functie a doamnei Monica Ghiurco”, se arata in comunicatul semnat de liderul deputatilor PNL, Eugen Nicolaescu.

PNL solicita CCR sa constate neconstitutionalitatea dispozitiilor din art.19 alin. (1) si alin. (7) teza I din Legea nr. 47/1994 privind organizarea si functionarea Societatii Romane de Radiodifuziune si a Societatii Romane de Televiziune si a Hotararii nr. 5/2016 in privinta motivului extrinsec referitor la procedura de adoptare a acesteia prin majoritate calificata si nu prin majoritate simpla asa cum dispune art. 76 alin. (2) din Constitutia Romaniei.

„PNL isi propune, pe aceasta cale, sa fie solutionata criza in care se afla SRTV si sa se constate ca seful TVR a fost validat prin votul plenului Parlamentului cu indeplinirea tuturor conditiilor de legalitate, respectiv conditia de cvorum (326 membri prezenti, din 542 membri) si conditia de a obtine majoritatea voturilor din cei prezenti (194 pentru)”, sustine Nicolaescu.