CE ofera Google sansa de a ajunge la o intelegere amiabila intr-o ancheta antitrust

Comisarul european pentru concurenta Joaquin Almunia a anuntat ca Comisia Europeana ofera Google sansa de a ajunge la o intelegere cu privire la o investigatie pe tema unor acuzatii de practici antitrust, dupa ce compania ce opereaza popularul motor de cautare si-a aratat disponibilitatea de a rezolva problema pe cale amiabila, anunta Reuters.

Comisia Europeana a demarat o ancheta impotriva Google in noiembrie 2010, dupa ce companii rivale, printre care Microsoft, au acuzat firma de manipularea rezultatelor cautarilor si de promovarea propriilor servicii de publicitate in detrimentul adversarilor. Comisarul european pentru concurenta Joaquin Almunia a declarat ca autoritatile sunt la fel de dornice ca si Google sa evite procese lungi, datorita caracteristicii industriei IT de a evolua foarte rapid si a declarat ca, daca Google va aduce solutii in urmatoarele saptamani, ancheta antitrust se va incheia.

„Consider ca aceste piete care se evolueaza foarte repede ar beneficia in mod deosebit dintr-o rezolvare rapida a problemelor concurentiale identificate. Refacerea competitiei in beneficiul utilizatorilor intr-o faza incipienta este intotdeauna o solutie mai buna ca un litigiu indelungat”, a declarat Almunia.

„Google si-a exprimat in repetate randuri disponibilitatea de a discuta orice ingrijorare ar putea veni din partea Comisiei, fara a se implica in litigii, de aceea astazi ofer Google ocazia de a remedia problemele pe care le-am identificat”, a adaugat el.

Daca Google va veni cu solutii iar Comisia va gasi propunerile acceptabile, in urma unui test de piata, CE ar putea renunta la ancheta de 18 luni, potrivit spuselor lui Almunia, adaugand ca asteapta propuneri din partea Google „in urmatoarele saptamani”.

In prezent, exista 16 contestatii formulate impotriva Google deschise la Comisia Europeana, ultimele venind din partea unor agentii de turism online, cum ar fi TripAdvisor, Opodo si eDreams. Majoritatea plangerilor vin din partea unor competitori mici din Europa. Google, care controleaza aproximativ doua treimi din piata motoarelor online de cautare, a negat insa ca ar incalca legislatia antitrust, desi o ancheta asupra companiei este in desfasurare si in Satele Unite. 

Comisia Europeana poate amenda companiile cu pana la 10% din cifra de afaceri globala pentru incalcarea legislatiei UE si a acordat pana in prezent amenzi in valoare de mai multe milioane de euro catre Microsoft si Intel, printre altii.