Celebrarea marelui jurist Andrei Radulescu

In seara zilei de 03.12.2015 in cadrul Bibliotecii Central Universitare din Bucuresti a fost adus un omagiu marelui jurist Andrei Radulescu, cu ocazia implinirii a 135 de ani de la nasterea marii valori a justiei romane.

Celebram un jurist care s-a evidentiat prin eruditie, munca”, asa a inceput seara, cu un discurs tinut de doamna Av. Dr. Dana Gruia Default, Presedintele Fundatiei  „Andrei Radulescu si a Marilor Juristi Romani”.  “Va multumesc ca ati dat curs invitatiei astazi, multumesc tututor care mi-au acordat sprijinul lor fara de care nu as fi putut realiza aceasta reuniune. Il celebram astazi, aici, la Biblioteca Central Universitara pe  juristul Andrei Radulescu. Poate va intrebati de ce nu la Academia Romana. Pentru ca aici, in cadrul acestei biblioteci juristul Radulescu si-a aratat puterea de munca si daruirea si pana la sfarsitul vietii a ramas dator societatii Carol I.  Pe prima pagina a unei lucrari de ale sale, a notat “Bibliotecii Centrale Universitare, omagiu din partea fostului bursier”, nota la 4 Decembrie 1958.  Ne bucuram ca memoria lui nu a fost uitata in valurile vremii”.

Prof. Univ. Dr. Flavius Baias, Decanul Facultatii de Drept din Bucuresti, a declarat  ”Personalitatea unui aristrocrat al spiritulului. Nu folosesc vorbe mari si nici indraznete.  Andrei Radulescu a fost un invingator, un optimist si a incercat si a luptat mult incercand sa devina profesor. A batut la portile Universitatii din  Bucuresti,  incercand sa devina profesor titular, insa a fost respins. Toate atitudinile, toate respingerile, nu au fost fondate, insa domnul Radulescu nu a cedat si toate gesturile lui au aratat personalitatea si forta caracterului lui Andrei Radulescu. Multumesc doamnei avocat Dana Gruia Default pentru ocazie si multumesc tuturor care au evocat sau care evoca memoria marelui jurist.”

Mircea Dutu, Directorul Institutului de Cercetari Juridice,” Acad. Andrei Radulescu”, a subliniat ”Astazi, dincolo de evocarea personalitatii lui Andrei Radulescu, ne punem intrebarea in ce consta mostenirea intelectuala lasata de marele jurist?  Iubirea pentru istoria dreptului, infiintarea unui cult stiintific, respect si cultura juridica, ca parte integrata din cultura unui popor. A creat conceptul de cultura juridica romaneasca, il pot numi cu mandrie magistratul Academiei Romane, care a promovat traditia nationala si o cultura nationala deosebita. Conceptul de identitate juridica este principala mostenire pe care o avem de la jursitul Andrei Radulescu. “

Evenimentul s-a incheiat cu Vernisajul expozitiei Andrei Radulescu.

ecaterina.virgolici@lhm.ro