CIT Restructuring: Peste 60% din companiile importante din Romania se afla in situatie economica dificila

Peste 60% din companiile cu impact din Romania se afla in situatie de dificultate economica, caracterizata prin lipsa de lichiditate si supraindatorare. In anul 2012, pierderile cumulate ale acestora au fost de 4,8 miliarde de euro, in timp ce datoriile totale erau de 85,55 miliarde de euro. Datele fac parte dintr-un studiu privind solvabilitatea companiilor din Romania, realizat de specialistii CIT Restructuring, parte a CITR Group.

Analiza urmareste evolutia economica a peste 19.800 de companii cu active mai mari de un milion de euro in perioada 2010-2012 si poate fi accesata online aici.

Cateva dintre concluziile studiului:

1. In 2012, 13.169 companii au generat 7,12 miliarde euro profit, iar 6.663 companii au inregistrat 4,80 miliarde de euro pierdere (cat aproximativ 70% din profitul primelor).

2. 56% dintre companiile care au generat profit in 2012 au o marja sub 5%.

3. Decalajul dintre companiile care genereaza profit si cele care genereaza pierderi creste in fiecare an.

4. Datoriile cumulate ale companiilor analizate sunt de 4 ori mai mari decat valoarea totala a creditelor acordate companiilor din Romania in 2012, raportate la BNR.

5. Sectorul care genereaza cele mai mari pierderi, dar si cele mai mari profituri este cel imobiliar.

6. 16% dintre companiile analizate sunt in stare iminenta de insolventa.

7. Nerestructurarea companiilor aflate in dificultate ar putea duce la o crestere cu 2-3% a ratei somajului.

8. Exista perspectiva dezvoltarii unor solutii viabile de restructurare in afara procedurii de insolventa.

Rudolf Vizental 2

Urmarim atent evolutia companiilor cu impact in economie, iar parcursul acestora din ultimii ani arata ca principalele probleme la nivelul companiilor raman aceleasi: lipsa de lichiditati si supraindatorarea. Practica ne-a confirmat ca ele nu se remediaza de la sine, iar numarul companiilor aflate in dificultate creste de la an la an, multe din acestea fiind in pericol de insolventa. E nevoie de o actiune rapida si eficienta din partea tuturor participantiilor la proces – stat, banci, actionari, investitori, specialisti in restructurare – dar si de aparitia unor fonduri specializate in finantarea companiilor aflate in dificultate si de crearea unui cadru legislativ care sa favorizeze procesul de restructurare. Se simte nevoia dezvoltarii unei piete secundare de finantare, specilizata in restructurari. Analiza arata ca situatia actuala poate fi schimbata si ca o solutie poate veni din alinierea tuturor constrangerilor si intereselor individuale intr-unul colectiv, pentru a crea un cadru care sa dezvolte interesul investitorilor pentru aceasta piata specializata. Un rol important in acest proces ii revine statului, care prin actiuni eficiente poate evita consecinte negative semnificative cu caracter economic si social”, a declarat Rudolf Vizental (foto), CEO-ul CIT Restructuring, parte a CITR Group.

Sectoarele de activitate din Romania care au generat cele mai multe pierderi concentreaza peste 2.800 de companii. Cele mai mari pierderi se inregistreaza in domeniul imobiliar, unde sunt concentrate 2.300 de societati, adica 12% din totalul companiilor cuprinse in analiza. Pierderi majore inregistreaza si cele din transporturi cai ferate, productie auto, energie electrica, productie metale, media, sectorul hotelier, cel al productiei de nave si al telecomunicatiilor. Aceste companii reprezinta 42% din totalul companiilor analizate si au acumulat 49% din pierderile totale.

In cadrul judetelor care genereaza cele mai mari pierderi, ponderea majoritara a companiilor neprofitabile este in Bucuresti si Ilfov (43,7%), urmate de Timis si Sibiu (fiecare cu 34%), Constanta si Brasov (fiecare cu 32%), Cluj, Prahova, Iasi, Galati si Dolj, (fiecare sub 30%).

Chiar daca domeniul imobiliar este cel care inregistreaza cele mai mari pierderi, tot din imobiliare vin si cele mai mari marje de profit. Top zece al activitatilor generatoare de profit este deschis de sectorul imobiliar, insa doar 1.500 de companii din acest domeniu sunt pe plus. Il urmeaza cel al telecomunicatiilor, al comertului cu energie electrica, productie componente auto, agricultura, constructii, sectorul farmaceutic, consultanta, productie energie electrica si comertul cu tutun. Cele zece sectoare performante din Romania au realizat in 2012 un profit de peste 2,2 mld euro, 32,15% din profitul total al companiilor cu impact si inglobeaza 21,88% dintre companiile analizate.

Faptul ca trei sectoare de activitate se regasesc atat in topul sectoarelor generatoare de pierderi, cat si in al celor generatoare de profit, demonstreza ca problemele sunt la nivel micro, nu neaparat la nivel sectorial.  Este vorba de companii din sectoarul imobiliar, productie energie electrica si telecomunicatii.

Analiza specialistilor CIT Restructuring a aratat ca de la an la an decalajul dintre companiile care inregistreaza profit si cele care sunt pe pierdere se acutizeaza.

In 2012, 13.169 companii au generat un profit cifrat la 7,12 miliarde euro. Desi numarul celor care inregistreaza pierdere reprezinta aproximativ jumatate din numarul celor care au generat profit, valoarea pierderii este de aproximativ 70% din totalul profitului aferent celor 13.169 de companii.

90% dintre societatile care au generat profit in 2012 au o profitabilitate redusa, intre 0% si 25%, iar 56% din acestea au marja sub 5%, in conditiile in care marjele de profit scad constant.

Doar 6.800 dintre companiile analizate au avut o solvabilitate sanatoasa in anul 2012, de peste 200%, iar alte 4.000 sunt insolvabile (20% din totalul celor analizate). Solvabilitatea indica ponderea activului total in datoriile totale, si arata rata de acoperire a datoriilor. Discrepanta dintre datoriile companiilor solvabile si a celor insolvabile reflecta fragilitatea sistemului economic romanesc, care a fost afectat de perioada de scadere si de criza, inainte ca acesta sa se maturizeze.

Specialistii CIT Restructuring apreciaza ca lipsa de interventie in restructurarea companiilor aflate in dificultate va avea efecte in lant: creante nerecuperabile, inclusiv bugetare, venituri viitoare nerealizate (impozite, TVA etc.), dar si o posibila crestere a ratei somajului cu 2-3%.

Aceasta situatie de dificultate reprezinta insa in acelasi timp si o posibila oportunitate pentru multi investitori specializati. In mod inevitabil se va dezvolta o piata de nisa in activitatea de finantare in scopul restructurarii, nevoia manifestandu-se deja in economie.