CITR obtine aprobarea planului de reorganizare a Concefa SA. Compania se divizeaza si va fi listata la BVB

Concefa SA, una dintre cele mai cunoscute companii de constructii din Sibiu, aflata in insolventa din martie 2012, va intra in reorganizare judiciara pe o perioada de un an. Planul reorganizarii sale, propus de catre administratorul CITR si votat de majoritatea creditorilor companiei in toamna anului 2014, a fost confirmat la inceputul lunii iunie 2015 de catre judecatorul sindic.

Strategia de reorganizare construita de administratorul judiciar CITR consta in divizarea companiei, ceea ce presupune ca o parte din patrimoniul acesteia sa fie transferata ca intreg unei societati nou constituite, iar restul activelor sa fie valorificate in cel mai scurt timp, in vederea achitarii creantelor creditorilor.

Prin continuarea activitatii, o noua societate preluand doar activele necesare executarii contractelor in derulare, reusim sa mentinem in circuitul economic o companie cu un know-how si istoric important in domeniul constructiilor. Concefa este unul dintre cazurile fericite de companii care au constientizat la timp dificultatile financiare si au apelat la specialisti capabili sa ofere perspective de redresare.”, a declarat Peter Dorner, asociat coordonator CITR Cluj.

Pentru a se putea realiza divizarea companiei, activele vor fi impartite in active necesare desfasurarii activitatii curente pentru a duce cu succes la final contractele in derulare si pentru a contracta noi lucrari, si active care nu sunt necesare desfasurarii activitatii, pe noua societate.

In ceea ce priveste activele care raman inregistrate pe vechea societate, acestea constau in active imobile si mobile aflate in patrimoniul societatii la data deschiderii procedurii. Aceste active reprezinta 90,78% din total si urmeaza a fi valorificate in perioada imediat urmatoare, sumele rezultate urmand a fi folosite la plata creantelor creditorilor. Activele preluate pe noua societate reprezinta 9,22% din total si constau in active necorporale stocuri, echipamente si utilaje, care ar fi avut o valoare diminuata in mod semnificativ in cazul in care societatea ar fi intart in faliment, o parte dintre acestea chiar pierzandu-se in mod definitiv (brand, experienta tehnica, istoric, portofoliu) si negenerand venituri pentru plata creantelor creditorilor.

Practic, pentru transfer au fost selectionate doar activele necesare finalizarii contractelor in derulare. Noua societate infiintata isi va continua activitatea comerciala, avand sanse reale de a fi un generator de business, mai ales ca, potrivit regulilor divizarii, pasivului care a fost retras in noua companie este egal cu activul transferat, astfel incat societatea nou infiintata nu are probleme de solvabilitate.

Solutia divizarii business-ului protejeaza atat interesele creditorilor, cat si interesele companiei. In urma valorificarii in cadrul unui plan de reorganizare a activelor care nu sunt necesare realizarii activitatii curente pe noua societate, se va asigura o recuperare la o valoare mai mare, evitandu-se, astfel, vanzarea lor la valori mai mici, cum se intampla uneori in cazul vanzarilor in faliment.

Noua societate urmeaza sa preia toate contractele pe care Concefa le deruleaza in prezent, continuand astfel activitatea companiei, valorificand autorizatiile de functionare si know-how-ul acesteia. Prin aceasta masura, vor fi atrase noi surse de venit si se va evita acumularea de noi datorii prin rezilierea contractelor si plata unor daune interese (cum s-ar fi intamplat daca societatea ar fi intrat in faliment). Practic, noua companie va avea posibilitatea de a participa la licitatii pentru castigarea unor proiecte si de a contracta noi lucrari de constructii, care sa genereze veniturile necesare pentru plata datoriilor.

Societatea nou infiintata va detine baza materiala necesara pentru ca, odata cu depasirea blocajului care a afectat intreaga piata a constructiilor, sa-si poata desfasura activitatea intr-un mod competitiv si sustenabil, mentinand si creand totodata un numar insemnat de locuri de munca. De asemenea, ca efect al divizarii, noua companie va fi listata la Bursa de Valori Bucuresti, existand posibilitatea atragerii unor venituri suplimentare prin cooptarea unor noi investitori.

Concefa SA este, incepand cu 1998, o societate cu capital integrat privat. Activitatea sa se axeaza in principal pe doua directii majore, constructia cladirilor rezidentiale si nerezidentiale de mare amploare si executia lucrarilor de infrastructura (cai ferate, drumuri, poduri, viaducte, consolidari, etc.). Compania a intrat in insolventa in anul 2012, iar CITR a fost numit administrator judiciar.