Clifford Chance Badea: Companiile trebuie să se pregătească pentru BREXIT, indiferent de scenariul adoptat de UK

Brexit va schimba radical peisajul economic, iar companiile din România vor resimți, la rândul lor, impactul atât pe termen scurt, cât și lung. Se impune, astfel, o atenție reala și elaborarea unui plan individual care sa le ajute sa limiteze efecte negative, sa maximizeze
oportunitațile și, în general, sa poata reacționa în mod eficient la realitați economice, spun avocații Clifford Chance Badea, biroul local al firmei globale Clifford Chance.

Scenariile Brexit, implicațiile asupra mediului de business, riscurile și oportunitațile pentru companiile românești din diferite sectoare au fost discutate în cadrul unui seminar organizat de Clifford Chance Badea, cu participarea echipei locale și sprijinul echipei globale, prin intermediul lui Gail Orton (Head of EU Public Policy).

Comisia Europeana a propus o serie de masuri în cazul unui Brexit fara acord – așa-numitul „hard Brexit” – atât la nivelul Uniunii, cât și la nivelul statelor membre. În ceea ce privește masurile la nivelul statelor membre, în acest moment în majoritatea țarilor din Uniunea Europeana am vazut deja elaborate planuri de intervenție legate de Brexit menite sa limiteze impactul negativ într-o serie de arii precum piețele financiare și drepturile cetațenilor. Spre exemplu, cu privire la piețele financiare, masurile privesc în general asigurarea continuarii prestarii serviciilor financiare (bancare și de investiții) de catre entitați reglementate din Marea Britanie, în baza contractelor încheiate înainte de Brexit. În cazul României, pâna în acest moment, Banca Naționala a României a fost cea care a emis un comunicat privind efectele unui „hard Brexit” din perspectiva furnizarii de servicii financiare pe teritoriul României, care în esența menționeaza ca activitațile bancare și de plata prestate în baza pașaportului european vor înceta la data de 30 martie 2019, în lipsa unei autorizații acordate de Banca Naționala”. a declarat Radu Ropota, Counsel în practica de Finanțari și Piețe de Capital și coordonatorul practicii de Restructurare și Insolvența

În contextul planului de contingența, Comisia Europeana a menționat ca „masurile de contingența luate de autoritațile naționale sau ale Uniunii Europene nu pot înlocui acțiunile pe care trebuie sa le faca fiecare cetațean și fiecare întreprindere pentru a se pregati pentru retragerea Regatului Unit”, principiul relevant fiind ca masurile de contingența (urgența) nu trebuie sa fie menite sa remedieze întârzierile care ar fi putut fi evitate prin masuri de pregatire și prin acțiuni prompte din partea parților interesate relevante.

În acest moment, echipa Clifford Chance Badea identifica trei arii principale pe care fiecare companie din România care considera Brexit ca fiind relevant trebuie sa le ia în calcul, indiferent de forma în care Marea Britanie va alege sa paraseasca Uniunea Europeana:

1. Impactul va fi unul indirect, dar mult mai puternic și de durata

Oricât de ironic ar suna, no man is an island entire of itself, acest citat fiind aplicabil în orice domeniu. Astfel, indiferent de domeniul de activitate, companiile activeaza într-o economie conectata, or asta înseamna ca va exista un efect de domino resimțit mai devreme sau mai târziu și în România”, spune Radu Ropota. „Atâta timp cât țara noastra depinde comercial de economii europene care vor fi afectate de Brexit, consecințele se vor resimți și aici. Acest lucru se aplica în cazul furnizorilor, producatorilor, partenerilor comerciali, clienților pe care îi avem”.

2. Companiile trebuie sa își elaboreze propriul plan pentru Brexit

„Sunt anumite companii sau domenii economice unde ne așteptam la un impact direct. Având în vedere acest impact, fiecare companie potențial afectata trebuie sa întreprinda un proces de verificare (due diligence) al activitaților și proceselor interne, în scopul identificarii acelor arii legate direct sau indirect de Marea Britanie sau de legea engleza”, spune Georgiana Evi, avocat asociat în cadrul practicii de Banking & Finance și Piețe de Capital din cadrul Clifford Chance Badea.

De exemplu, daca depind în lanțul de producție/ furnizare de produse din Marea Britanie sau exporta în Marea Britanie; daca în procesul de prelucrare al datelor personale transmit date în Marea Britanie; daca primesc servicii reglementate de la entitați din Marea Britanie (de finanțare și nu numai); daca au valori mobiliare sau investesc în valori mobiliare listate la Bursa de Valori din Londra, daca au contracte supuse legii engleze sau jurisdicției instanțelor din Marea Britanie; daca au în management sau în echipa angajați cetațeni britanici. În funcție de rezultatul acestor verificari, trebuie identificate și implementate masurile corespunzatoare.

3. Brexit-ul poate sa aduca și oportunitați pentru companiile din România

În continuare acestui plan, companiile pot identifica și zone de piața pe care pot sa apara oportunitați de business, în momentul în care concurența britanica de pe piața comuna se va diminua (de exemplu în domeniul produselor alimentare).

La nivel local, biroul Clifford Chance acorda în acest moment asistența clienților pe aspecte de reglementare (servicii bancare și de plata, servicii de investiții financiare, protecția datelor cu caracter personal), precum și aspecte contractuale.

Înca de la momentul în care Marea Britanie a anunțat intenția de a realiza un referendum pe tema Brexit, Clifford Chance a înființat un Brexit HUB prin care analizeaza evoluția întregului proces, precum și implicațiile acestuia asupra peisajului economic și relației dintre blocul european și Marea Britanie. Aceste eforturi au fost recunoscute de catre mediul de afaceri londonez, firma globala primind în luna februarie premiul Risk Advisory (Brexit) Firm – Specialist of the Year, în cadrul Premiilor The Legal 500 UK 2019.

Mindset-ul nostru este sa anticipam și sa fim proactivi pe toate subiectele relevante care seteaza agenda publica la nivel global, pentru a ne pregati clienții pentru orice scenariu,” spune Daniel Badea, Managing Partner al biroului de la București. „Cu siguranța, Brexit va genera o jurisprudența complet noua în multe domenii. Cel mai recent exemplu este victoria uriașa a colegilor din Londra care va influența de acum înainte practica judiciara – vorbim despre câștigarea în instanța a unui proces pentru Canary Wharf Group în valoare de 500 milioane lire sterline împotriva Agenției Europene a Medicamentelor (AEM), în baza careia AEM nu poate rezilia contractul de închiriere invocând un eveniment neașteptat – respectiv Brexit. Este o decizie extrem de importanta, care va influența și alte procese similare”.

NNDKP

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here