Clifford Chance Badea, despre succesul din topul UK 200 2015

Un raport  The Lawyer ne arata care sunt cele mai influente case de avocatura multinationale din Marea Britanie. Elementul deosebit il reprezinta criteriul pe baza caruia s-a realizat acest clasament: veniturile inregistrate de birourile lor externe.

In primele 30 de pozitii ale clasamentului regasim firme de avocatura britanice care au birouri de avocatura si in Romania.  Una dintre firmele pe care o regasim in top este Clifford Chance Badea. Despre strategia si principiul acestei performante, ne-a vorbit Madalina Rachieru, Partener Clifford Chance Badea.

 Legal Marketing: Am vrea sa stim ce inseamna aceasta prezenta in clasament pentru voi?

Madalina Rachieru: Prezenta Clifford Chance in acest clasament ne onoreaza, confirmand rolul de lider global pe piata serviciilor juridice.

L.M.: De asemenea, am dori sa reliefati principiile si – atat cat se poate – o parte a strategiei care a stat la baza acestei reusite si in Romania.

Madalina Rachieru: Activitatea biroului local reflecta strategia firmei la nivel global, care ramane concentrata pe dezvoltarea continua a calitatii serviciilor, intelegerea aprofundata a afacerilor clientilor si a modului in care schimbarile juridice si economice le afecteaza afacerile, precum si adaptarea la nevoile lor.

De asemenea, un accent important se pune acum pe inovatie, avand in vedere modul in care lumea, realitatile economice si, implicit, nevoile clientilor nostri sunt influentate de cele mai noi tendinte (globalizare, revolutia tehnologica, competitivitate accelerata, schimbarea modelelor de business, inasprirea cadrului de reglementare, etc).

L.M. Totodata, am dori sa subliniem care a fost contributia biroului local din Romania la veniturile totale care au plasat firma-mama in clasamentul The Lawyer.

Madalina Rachieru: Politica Clifford Chance este sa raporteze venituri consolidate la nivel global la inchiderea anului financiar. Contributia biroului de la Bucuresti reflecta rolul major pe care echipa noastra il are in regiune, prin implicarea activa in tranzactii locale si trans-nationale de amploare.

Pe prima pozitie a clasamentului ce monitorizeaza veniturile externe ale caselor de avocatura britanice se afla DLA Piper (care a atras de la filialele sale din intreaga lume venituri de 1,227 miliarde de lire sterline). Clifford Chance se afla pe pozitia a treia (873 milioane de lire sterline venituri de la filialele externe), urmata de Allen&Overy (pozitia 6, cu 751 milioane de lire sterline atrase), CMS Cameron McKenna (pozitia a 8-a, cu 534 milioane de lire sterline) si Eversheds (pozitia a 21-a, cu 44 milioane de lire sterline).

Toate companiile mai sus mentionate au si filiale in Romania. Acestea au contribuit la profitul companielor-mama propulsandu-le, astfel, pe locuri fruntase in clasamentul veniturilor externe ale caselor de avocatura britanice. De asemenea, doua dintre companiile mai sus mentionate fac parte din Magic Circle (cele mai puternice cinci case de avocatura din Marea Britanie): Allen & Overy si Clifford Chance, “cercul magic” fiind completat de Freshfields Bruckhaus Deringer, Linklaters si Slaughter and May.

In ultimii cinci ani, companiile de avocatura din Marea Britanie au deschis 73 de birouri de avocatura in Europa, 71 in zona Asia-Pacific, 42 in Orientul Mijlociu si Asia, 32 in America de Nord si 10 in America de Sud.

Pentru firmele internationale de avocatura cu sediul central in Marea Britanie, majoritatea veniturilor externe sunt generate de birourile locale situate in emisfera estica. Cu exceptia catorva tranzactii importante incheiate de DLA Piper, Hogan Lovells si, intr-un numar mai redus, de Norton Rose Fullbright, primele 10 firme britanice, clasate in functie de veniturile generate de sucursalele locale, nu au fost foarte active pe piata juridica din Statele Unite si au optiuni limitate in acest sens.

O posibilitate pentru firmele de avocatura din Marea Britanie care vor sa-si intensifice activitatea in emisfera vestica o constituie incheierea de aliante, de fuziuni transfrontaliere cu societati mari, cu o prezenta solida pe pietele juridice din zona respectiva. Potrivit instrumentului de masurare economica Global Growth Index, noile birouri deschise de societatile britanice in afara regatului nu au sanse foarte mari sa determine o crestere a veniturilor totale inregistrate de aceste firme. Preconizarea este valabila si in cazul fuziunilor cu firme locale mai mici, in contextul in care in multe juristidictii din Europa, Asia si Orientul Mijlociu, societatile autohtone sunt surclasate de filialele firmelor britanice.

Potrivit aceluiasi index, multe firme din Marea Britanie au infiintat birouri locale nu cu scopul de a domina pietele respective, ci pentru a-si mentine si consolida relatiile cu clientii regionali deja existenti. La nivel global, filialele locale ale firmelor britanice raman, per ansamblu, destul de mici ca numar de avocati, media partenerilor fiind de trei/birou.

Topul primelor 200 de firme de pe piata juridica din Marea Britanie a generat in 2014 venituri totale de 20,54 miliarde de lire sterline, inregistrand o crestere de 1,9 % fata de anul precedent. Veniturile totale ale primelor 100 de firme au crescut, in perioada 2011 – 2015, cu 34,9 %, de la 14,26 la 19,24 miliarde de lire sterline (o crestere de 4,98 miliarde).

 

NNDKP