Clifford Chance Badea: dreptul concurentei in anul 2016

In cadrul unui seminar organizat recent de Clifford Chance Badea, s-au abordat discutii privind contextul concurential local si tendintele europene de la nivel global, identificandu-se cateva previziuni pentru mediul de afaceri al anului 2016.

Anul abia incheiat s-a dovedit a fi foarte dinamic in domeniul concurentei din Romania, mai ales in ceea ce priveste zona autoritatii de control, numarul record de investigatii si decizii de sanctionare, precum si modificarile importante care au survenit in zona legislatiei.

Diana Crangasu, Senior Associate si coordonator al practicii de dreptul concurentei din cadrul firmei Clifford Chance Badea, remarca o mare influenta a peisajului international in contextul concurential autohton: „La nivel global, vigilenta autoritatilor de resort este in crestere, numarul de investigatii privind suspiciunea unor intelegeri de tip cartel si amenzile in acest sens atingand niveluri record in ultimii ani, atat in cadrul Uniunii Europene, cat si in tari importante pentru economia globala, cum sunt Statele Unite si China”.

Conform comunicatului oficial, emis de Clifford Chance Badea, se preconizeaza:

– Cresterea valorii amenzilor

Atat global, cat si local, 2016 ar putea aduce mai putine decizii de sanctionare, insa amenzi totale mai mari, deoarece autoritatile de concurenta sunt mult mai atente si mai agresive in amendarea cartelurilor.

Investigatiile se vor raporta la pietele cu impact major asupra unui numar mare de contribuabili. Prin urmare, e posibila cresterea numarului de litigii, inclusiv pe partea cererilor de despagubiri formulate in baza deciziilor de sanctionare ale autoritatilor de concurenta.

– Extinderea eforturilor multijurisdictionale

In contextul in care nvestigatiile concomitente in mai multe jurisdictii capata amploare, in Romania va exista o colaborare puternica intre autoritatea de concurenta si alte autoritati /institutii de stat.

– Necesitatea programelor de conformitate

Programele trebuie sa fie adaptate la natura business-ului, intrucat ele au la baza o analiza riguroasa de risc, specifica activitatii si industriei in care activeaza societatea. Efortul de responsabilitate cu care companiile implementeaza un astfel de program ar trebui sa atraga si o recompensare efectiva din partea autoritatilor de concurenta. Acest lucru se poate realiza prin aplicarea unei reduceri la amenda finala a unei investigatii.

 – Noutatea economico- comerciala, sub lupa autoritatilor de concurenta

Va intra tot in responsabilitatea autoritatilor de concurenta sa analizeze posibilitatea existentei cartelurilor si a practicilor comerciale anticoncurentiale in domenii precum : vanzari online, industria IT, retail, dar si in industria de administrare a asa-numitelor big data. Potrivit comunicatului oficial: “Exceptiile din legislatia fiscala nationala a Statelor Membre vor continua sa fie sub scrutin din punct de vedere al relevantei regulilor din legislatia ajutorului de stat.

– Analiza discursurilor publice

Autoritatile de concurenta vor analiza in investigatiile lor toate discursurile publice ale societatilor, adica si folosirea canalelor social media de catre angajatii companiilor, precum si analizele prezentate în cadrul conferintelor specializate. Comunicate de presa, rapoarte financiare sau informari catre investitori, toate vor fi monitorizate indeaproape.

– Vigilenta sporita in M & A

2016 ar putea tempera entuziasmul tranzactiilor mari de fuziuni si achizitii, din cauza constrangerilor concurentiale. „Am asistat deja la situatii in care planuri ambitioase de M&A au fost abandonate sau restranse, pentru ca – odata analiza concurentiala realizata, era posibil ca tranzactia fie sa nu fie aprobata de autoritatile de concurenta, fie sa atragă remedii majore pentru aprobare, care ar fi redus prea mult scopul economic al tranzactiei in sine”, explica Diana Crangasu.

– Focusul pe preventie

Va creste numarul autoritatilor de concurenta care se vor implica in activitatea de initiere si creare a politicilor publice, prin avizarea acestora din punct de vedere al conformitatii cu legislatia concurentei, pentru ca anumite proiecte legislative sau actiuni ale autoritatilor publice sa provoace impact si consecinte anticoncurentiale in piata.

Prezenta in Romania din 2006, Clifford Chance opereaza in prezent sub denumirea de Clifford Chance Badea. Biroul din Bucuresti e implicat in tranzactii complexe de imprumuturi sindicalizate, finantari, restructurari, emisiuni de eurobonduri si de actiuni pe piete internationale de capital, instrumente financiare derivate, achizitii de companii de catre investitori strategici sau fonduri de private equity, proiecte de infrastructură si autostrazi, investitii imobiliare, precum si litigii si arbitraje interne sau internationale.

diana.petroiu@lhm.ro