Comisia Europeana si planurile “sanatoase”

Medicina personalizata si sanatatea varstnicilor sunt cele doua tinte pe care Comisia Europeana si le propune pentru anii care urmeaza. Si, pentru a sincroniza si incuraja eforturile locale ale statelor, va investi aproape un miliard de euro, cate 500 de milioane in fiecare dintre cei doi ani ai subprogramului.

Planurile fac parte din Digital Agenda for Europe 2020  cunoscut sub numele Horizon 2020. Horizon 2020 a debutat in 2014 si este un program de patru ani, impartit in doua jumatati, 2014/2015 si 2016/2017.

Intr-un material oferit publicitatii este explicat cum vad comisarii europeni abordarea si depasirea obstacolelor intr-o multime de probleme ale sanatatii, cum ar fi implementarea noutatilor medicale in tarile UE cu venituri mici si medii, noi terapii pentru boli rare, inovatia in eHealth si implicarea pacientului, medicina personalizata.

In program, un loc aparte il are imbatranirea populatiei europene si nevoia de cumula planuri si strategii care sa le asigure tot mai vastnicilor cetateni EU o imbatranire sanatoasa („healthy ageing”).

Dincolo de proiecte si abordari clasice, Comisia va oferi un premiu de 1 milion de euro pentru cel mai bun proiect impotriva folosirii abuzive sau nenecesare a antibioticelor. Problema produsa nu este doar supramedicatia, ci mai ales rezistenta tot mai crescuta a rezistentei la antibiotice. Tinta este o abordare selectiva, practic un model incipient din medicina personalizata: Se doreste gasirea unui test la indemana profesionistilor din sanatate care sa poata indica rapid daca pacientul are sau nu nevoie cu adevarat de antibiotice. O incercare dificila, de aici si dimensiunea premiului pus in joc.