Conducerea Palmed – Spitale Private: Masurile pe care intentioneaza sa le propuna MS sunt discriminatorii

Conducerea Patronatului Palmed – Spitale Private sustine ca masurile anuntate de Ministerul Sanatatii la nivel de intentie creeaza o grava discriminare in randul populatiei, „categorisind cetatenii si drepturile acestora dupa venituri, in cetateni de categoria intai si cetateni de categoria a doua”.
 
„Prin faptul ca aduc o grava incalcare a dreptului constitutional, pe care orice cetatean roman in calitatea sa de pacient il are la libera alegere si informare cu privire la orice servicii medicale, de care ar avea nevoie la un moment dat, aceste masuri nu fac decat sa creeze panica si haos intr-un sistem si asa fragil si plin de probleme”, a spus presedintele Patronatului Palmed – Spitale Private, Cristian Hotoboc.
Patronatul Palmed – Spitale Private cere sa inceteze „campaniile de intoxicare a populatiei cu informalii false”, in spatele carora nu exista analize, statistici, documentatii clare si obiective.

„Consideram ca ne aflam in fata unui atentat la siguranta cetateanului roman si sanatatea nationala”, a precizat Cristian Hotoboc.
El a mai spus ca legislatia care reglementeaza sistemul de sanatate „cu bunele si relele lui” face referire la finantarea serviciilor de sanatate, si nu a vreunei unitati sanitare, fie ea publica sau privata.
 
„Niciun pacient nu este preocupat de forma de proprietate publica sau privata a celui care il ingrijeste atunci cand este bolnav. Omului, pacientului, ii trebuie atentie, ingrijire, profesionalism, calitate si respect, acesta din urma lipsind cu desavarsire din politicile de sanatate promovate in ultima vreme”, a adaugat Hotoboc.

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, declara recent ca prin contractul cadru care ar putea intra in vigoare la 1 martie vor fi sistate fondurile catre spitatele private, iar din acele sume vor fi dezvoltate programe de anestezie terapie intensiva, infarct miocardic, accident vascular cerebral ischemic si trauma in cele 53 de spitale publice strategice.
Intr-un raport prezentat de Ministerul Sanatatii in sedinta Guvernului din 16 ianuarie se arata ca MS „sustine o reechilibrare a decontarii serviciilor din asistenta spitaliceasca intre furnizorii publici si cei privati, in sensul in care sistemul spitalicesc privat trebuie sa beneficieze de finantare din fonduri publice doar in domeniile in care asistenta spitaliceasca publica este temporar sau permanent deficitara sau este nereprezentata pe plan judetean sau regional”.

Potrivit notei privind finantarea din Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate (FNUASS) a furnizorilor de servicii medicale din sistemul privat, prezentata in Guvern, functia sociala pe care o are FNUASS pentru asigurarea echitabila a accesului la servicii medicale de baza pentru toate categoriile de populatie nu se poate realiza doar prin simpla aplicare a principiilor liberei concurente comerciale – bazata prioritar pe maximizarea profiturilor.

„In conceptia Ministerului Sanatatii, deoarece unul din principiile fundamentale ale FNUASS este principiul solidaritatii, functia sociala pe care acesta o are pentru asigurarea echitabila a accesului la servicii medicale de baza pentru toate categoriile de populatie, nu se poate realiza in totalitate doar prin simpla aplicare a principiilor liberei concurente comerciale, care este bazata in primul rand pe maximizarea profitului furnizorilor. Abordarea problematicii relatiei public-privat propusa de Ministerul Sanatatii porneste de la necesitatea sustinerii din fondurile publice, cu prioritate, a sistemului public, precum si a elementelor complementare acestuia din sistemul privat, precum si stimularea atragerii de resurse private in finantarea celorlalte activitati ale furnizorilor privati de sanatate”, se arata in documentul MS.

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a precizat ulterior ca spitalele private vor avea finantare din bani publici pentru ambulatoriu de specialitate, spitalizare de zi si daca sunt unitati unice sau au specialitati unice in zona.

„Vreau sa fac cateva precizari legate de limitarea finantarii din bani publici. Aceasta decizie nu poate fi luata decat odata cu aprobarea contractului cadru si nu inainte de aprobarea Legii bugetului pe 2013. Dar, pentru linistirea tuturor in legatura cu spitalele private, mentionez ca acestea vor fi finantate pentru ambulatoriu de specialitate, spitalizare de zi si daca sunt spitale unice in zona, adica nu exista acolo spitale publice, sau daca au specialitati unice in respectiva zona”, a spus ministrul Sanatatii.

Nicolaescu a mai spus ca in aceasta saptamana Ministerul Sanatatii va incepe discutiile cu reprezentantii spitalelor private, pentru a fi gasite cele mai bune variante in favoarea pacientilor.