Congresul Avocaților 2018 | Discurs Jud. dr. Andreea Ciucă, Președinte interimar al Asociației Magistraților din România

Mulțumesc, domnule președinte!

Și pentru că aveți atât de multă dreptate – astăzi este vineri, și o vineri după Paști -, permiteți-mi să încep prin a vă spune tuturor „Hristos a înviat!”.

Vă mulțumesc în mod sincer, nu doar din politețe, pentru invitația de a participa la acest eveniment important și pentru onoarea de a ne adresa, în numele Asociației Magistraților din România, Congresului Avocaților, în acest context.

Nu vă voi reține mult, ci voi aplica modelul din sala de judecată, atunci când avocatul vine și spune „Doamna președintă, voi fi scurt”, după care vorbește cel puțin 30 de minute…

Cu toții știm și simțim, cu mintea și cu sufletul, că suntem la confluență de vremuri, de opinii și de legi. Mă refer, mai cu seamă, la cele trei Legi ale Justiției pe care le cunoașteți foarte bine. După dezbateri și propuneri, după grupuri de lucru constituite și desfășurate în anul 2015, în anul 2016, neasortate cu voința politică necesară de a pune în operă legislativă aceste propuneri, iată că a venit anul 2017, când am avut forme știute ale proiectului de modificare a Legilor Justiției, precum și forme nou apărute care, mai ales cu referire la cele din urmă, au declanșat, cu pasiune, reacții scrise și spuse – chiar îndreptățite, cu referire la o serie dintre texte -, astfel că am ajuns acolo încât Legile Justiției au fost mărul discordiei în interiorul sistemului și nu numai. Ce s-a întâmplat, în aceste condiții?

Unii dintre noi am ales să mergem în fața organului legiuitor și să ne spunem punctul de vedere. Și s-a dovedit, în principiu, că n-am greșit pentru că, printr-un efort deosebit, pe care cred că l-ați văzut cu toții, am reușit să eliminăm, să corectăm sau să completăm zeci de texte din acest proiect de modificare a Legilor Justiției, pe care le-am identificat ca fiind vătămătoare sau ca purtând potențial vătămător pentru sistemul judiciar, pentru statutul magistraților, pentru cei ce ni se adresează cu nădejdea că legea este dreaptă și că ea va fi aplicată ca atare.

Nici măcar n-am terminat „saga” acestor propuneri, dezbateri, votări, control de constituționalitate, reexaminări că, în vâltoarea evenimentelor în centrul cărora se află autoritatea judecătorească și sistemul judiciar, în sine, au apărut la suprafață, din niște adâncuri bine dosite, protocoale peste protocoale de colaborare, încheiate în combinații de 3 luate câte 2, care ne-au pus, în mod firesc, întrebări cu privire la felul în care acceptăm fiecare dintre noi să ne raportăm, să trăim, să concepem, în îndeplinirea atribuțiilor de zi cu zi, independența justiției, independența judecătorului, independența procurorului în dispunerea soluțiilor și luarea măsurilor, cu alte cuvinte dreptul și realitatea unui proces echitabil.

Nu vă ascund că, în aceste zbateri sau cel puțin în acestea, ne-am fi așteptat ca vocea dumneavoastră, a avocaților, să se facă auzită și reauzită de mai multe ori, cu mai multă putere, clar și argumentat, ca într-o pledoarie ce poate schimba destine. Nu pentru că voiam să fiți de acord cu noi în mod necondiționat sau să ne ridicați osanale. Nicidecum! Ci pentru că, în mod sincer, aveam nevoie ca sistem, ca magistrati și ca oameni, ca dumneavoastră să spuneți binelui „bine” și răului „rău”, așa cum ne-am străduit și noi să facem. Îmi veți replica, poate, că granița între cele două este fragilă și, prin urmare, este foatre greu de susținut. E adevărat, atunci când vorbim de bine și de rău, de adevăr și neadevăr ca termeni filozofici.  S-a întrebat el, și Pilat din Pont, „Ce este adevărul?”, deși era un om de vază al unui imperiu care, vezi-Doamne, părea că unește cerul cu pământul. Și n-a găsit răspunsul pentru că s-a raportat la adevăr în mod absolut, dar nu l-a recunoscut. Din fericire, nouă nu ni se cere așa ceva. Nu ni se cere să vedem decât binele din fața noastră și să-l cultivăm cu capacitățile pe care le avem la-ndemână. Iar aceasta ne obligă pe toți – pe noi și pe dumneavoastră – să nu tăcem și să nu credem că sub masca neutralității putem rămâne liniștiți. Pentru că nici noi, ca judecători și procurori, și nici dumneavoastră, ca avocați, nu suntem infailibili, nu suntem fără de păcat. Însă și dumneavoastră, și noi cunoaștem cel mai bine culmile și vulnerabilitățile acestui sistem.

Citând o personalitate a secolului trecut, voi spune că avem nevoie, alături de noi, de avocați, nu pentru a ne spune ceea ce nu putem să facem, ci pentru a ne argumenta cum să facem ceea ce este nevoie să facem.

Dincolo de toate, avem nevoie de avocați alături de noi ca semn al respectului ce li se cuvine.

Și ca să termin într-o notă optimistă, îmi fac o datorie de onoare din a mulțumi conducerii Baroului Mureș, doamnelor și domnilor avocați din acest barou pentru felul în care au înțeles să colaboreze profesional cu judecătorii pe parcursul ultimilor ani, mai ales în probleme disputate de drept. Mă refer, aici, la conferințe, la seminare, la întâlniri deosebite pe o seamă de teme – de la civil, penal, dreptul Uniunii, CEDO – aspecte civile, aspecte penale, sunt vreo 12 rânduri de teme. Au fost deosebite! Toate acestea au generat dialoguri cu efecte asupra practicii judiciare și asupra lămuririi unor aspecte disputate. Sperăm din tot sufletul ca această colaborare de bun augur să se fi transformat în obicei.

În fine, vreau să vă spun că dacă astăzi, după aproape 30 de ani de profesie, sunt un judecător pasionat, un judecător care are răbdare în sala de judecată și respect față de părți, un judecător căruia îi place să creadă că este curajos, această stare de lucruri se datorează, spun foarte clar și sincer, și faptului că mi-am început profesia într-un mod foarte greu, dur, ca avocat în Baroul Sibiu – îmi salut colegii cu drag și, deci, pe dumneavoastră, toți, cei care sunteți aici.

Vă felicit pentru toată activitatea, pentru tot ceea ce doriți să faceți bun, chiar dacă nu întotdeauna intențiile au finalitate, vă doresc și ne doresc, cu gândul la marele Blaga și la centenarul Marii Uniri, să rămânem treji și limpezi ca la o judecată de apoi!

Vă mulțumesc!

Jud.  dr. Andreea Ciucă

președinte interimar al ASOCIAȚIEI MAGISTRAȚILOR DIN ROMÂNIA