Consumul de etnobotanice nu se mai pedepsește în România. Opinie Răzvan Doseanu, avocat coordonator „Doseanu & Asociații”

În data de 12 septembrie 2018 , Înalta Curte de Casație și Justiție – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept a decis că <Procurarea de produse susceptibile de a avea efecte psihoactive de către consumatorul final în vederea consumului propriu , efectuată exclusiv în acest scop , nu constituie operațiune cu produse în sensul art. 2 lit.b din Legea nr. 194/2011 și nu intră sub incidența dispozițiilor art. 16 alin. 1 din acelașii act normativ>. Această decizie devine obligatorie de la data publicării în Monitorul Oficial al României”.

Informația a fost preluată de pe site-ul ÎCCJ și ”tradusă” pentru publicul larg de Răzvan Doseanu – avocat coordonator al Societății profesionale de avocați ”DOSEANU&ASOCIAȚII”.

”Decizia ICCJ pare șocantă la prima vedere datorită creșterii consumului de etnobotanice , în special în rândul tinerilor și chiar a minorilor . Practic orice persoană care este doar consumator de etnobotanice va putea să consume liber astfel de substanțe , fără nici o consecință de natură penală .

Considerăm că soluția ICCJ este dată pe fondul unor prevederi legale incomplete și confuze cuprinse în Legea nr 194/2011 privind combaterea operațiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive . Evident că prioritatea în cazul consumatorilor de etnobotanice ar trebui să o constituie asigurarea unui cadru atât legal , dar și instituțional pentru consilierea psihologică și tratamentul efectiv pentru asemenea persoane .

Dacă legiuitorul român nu va interveni legislativ urgent pentru o reglementare clară a incriminării consumului de etnobotanice , fenomenul riscă să escaladeze și să nu mai poată fi controlat . Practic în lipsa unei fapte penale nu mai pot fi dispuse măsuri de siguranță constând în obligarea la tratament medical sau obligarea la internare medicală”, precizeaza avocatul