Coruptia mondiala, incotro?

Organizatia Transparency International a facut publice miercuri rezultatele “Indicelui de Perceptie a Coruptiei (IPC) 2015”. In urma acestora, Romania s-a clasat pe locul 58 in topul statelor lumii, inregistrand un punctaj destul de mic din index, alaturi de Bulgaria, Grecia si Italia.

La polul opus, Danemarca a obtinut, pentru al patrulea an consecutiv, cel mai bun punctaj (91 de puncte), fiind cea mai curata tara scandinava, din punct de vedere al gradului de coruptie. Locul doi in topul tarilor demne de lauda este ocupat de Finlanda, in timp ce a treia pozitie ii revine Suediei.

Punctajul nivelului de coruptie al unei tari este calculat pe o scala de la 0-100, unde 0 inseamna ca tara este perceputa ca extrem de corupta, pe cand valoarea maxima, de 100 de puncte, indica nivelul ei mare de “onestitate”.

In 2014, Romania ocupa locul 69 in acelasi top intocmit de Transparency International, obtinand 43 de puncte. Anul tocmai incheiat, 2015, i-a “avansat” pe romani cu numai trei puncte la onestitate, locul 58 fiindu-le garantat de cele 46 de puncte inregistrate.

Cele mai codase raman, ca si anul trecut, Coreea de Nord si Somalia (cu un scor de numai 8 puncte).

Potrivit informatiilor publicate pe Agerpres, doua treimi din cele 168 de tari din Indicele pe 2015 au avut un scor sub 50, pe o scala de la 0, fiind percepute ca foarte corupte.

Cea mai mare scadere din indice a fost inregistrata de Brazilia, care a coborat 7 pozitii, pana la locul 76.

Fondata in Germania anului 1993, Transparency International (TI) este o organizatie non-guvernamentala a carei misiune se refera la prevenirea si combaterea fenomenului corupției la nivel internațional, prin activități de cercetare, documentare, informare si sensibilizare a opiniei publice. In acest sens, monitorizeaza si publica anual “Barometrul Global al Coruptiei” si “Indexul de Perceptie a Coruptiei”.

Asa cum rezulta din scorurile indicelui, coruptia ramane inca o problema acuta la nivel mondial, reprezentand un impediment major in dezvoltarea sociala si economica a tarilor afectate de ea.