Cum poate Anglia sa descurajeze imigrarea

Poate cea mai importanta stire a saptamanii, una adumbrita doar de posibilitatea de a nu fi adevarata, a fost aceea ca guvernul britanic ar putea realiza o campanie televizata cu scopul de a-i descuraja pe romanii si pe bulgarii care au planuri de emigrare in Marea Britanie, odata cu ridicarea restrictiilor pe piata muncii, de la inceputul anului viitor. Aceste reclame, din seria “Marea Britanie nu e fantastica”, ar arata partile negative ale traiului in UK, si ar putea fi insotite de imagini ale canalelor din Venetia, ale cafenelelor din Paris sau ale statisticilor de pe piata muncii din Germania, pentru a arata ca la altii e mai bine. 

Bineinteles, guvernul britanic va trebui sa se asigure ca reclamele nu sunt incurcate cu cele realizate pentru investitorii chinezi, in care Regatul s-ar lauda cu infrastructura si expertiza neegalate si cu “un nou tren de mare viteza pana in 2033!!”.

E posibil sa existe o oarecare logica in prezentarea unor informatii factuale de baza, care sa arate ca Marea Britanie este, in ceea ce priveste beneficiile, o destinatie mai putin atractiva decat considera unii oameni din Bucuresti sau Sofia. Insa, pentru locuitorii unor tari in care produsul intern brut pe cap de locuitor este de nici 40% din cel din Anglia, dorinta de a emigra este una rationala. Asa ca, in aceasta incercare de descurajare, psihologia inversa ar putea fi cea mai buna tactica. Poate ca o scrisoare deschisa din partea premierului britanic, David Cameron, ar functiona:

<<Salutari Romania, Zdravei Bulgaria

Este o placere imensa sa ma adresez minunatilor vostri cetateni. De fapt, am fost coleg de scoala cu unii dintre printii vostri, si erau baieti de treaba. Cum stau aici, in Westminster, intr-o zi de miercuri umeda si mohorata, ma duc cu gandul la serile fericite pe care le-am petrecut urmarindu-i pe Kenneth Branagh si Emma Thompson in “Trilogia balcanica”, povestea unui cuplu britanic ce descopera iubirea si paraseste Marea Britanie pentru o viata mai buna in Romania. M-am gandit de multe ori sa fac acelasi lucru, insa, ca majoritatea britanicilor, nu sunt prea bun la limbi straine si Samantha imi spune ca nu exista inca un magazin Smythson in Bucuresti. Ar fi o oportunitate de afaceri foarte buna pentru un antreprenor local, ma gandesc, si ar fi un job mult mai bine platit decat adunatul de varza pentru Uniunea Nationala a Fermierilor.

Stiu ca unii dintre voi va ganditi sa emigrati in Marea Britanie si vreau sa va ofer cele mai calde urari de bun venit, sper ca veti putea face fata lungii calatorii. Va rog sa nu fiti descurajati de infrastructura de lumea a treia pe care o veti gasi in aeroportul Heathrow, sau oriunde aterieaza cursa dumneavoastra EasyJet. Este adevarat ca personalul nostru de control vamal poate fi morocanos si ca procesul de trecere poate fi foarte lent, insa nimeni nu a trebuit sa astepte in terminalul de sosiri mai mult de trei saptamani.

Evident, cazarea e cam scumpa. Chiar si o camera intr-un apartament poate costa 100 de lire pe saptamana, dar puteti gasi ceva mult mai ieftin, daca nu va deranjeaza lipsa alarmelor de incendiu. Si nu va faceti griji in legatura cu pretul alimentelor. Supermarketurile noastre vand burgeri ieftini, iar cercetarile arata ca unii dintre ei chiar contin urme de carne de vita.

Ca si voi, avem o istorie mandra si bogata. Anglia nu se poate mandri cu vreun Vlad Tepes, insa il avem pe Iain Duncan Smith, retezatorul de ajutoare sociale. Va rog sa nu va fie frica de el, este de fapt foarte simpatic in carne si oase, si nu pare genul de om care sa taie drepturile pentru locuinte. Chiar si asa, lucrurile sunt destul de dificile. Eu nu mai primesc ajutoare pentru a-mi creste copiii.

Si, sa nu uitam de Serviciul National de Sanatate, invidia intregii lumi si punctul central al ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice. Nu va lasati intimidati de stirile care anunta ca spitalele noastre se inchid din lipsa de fonduri. Am facut progrese mari in reducerea numarului de decese rezultate in urma infectiilor contractate in spitale, multi batrani sunt acum tratati cu grija si compasiune, si nu a mai existat niciun caz similar cu scandalul furtului de organe de la Alder Hey.

Stiu ca sunteti ingrijorati de primirea foarte rece din partea localnicilor. Aceasta poate fi, adesea, violenta, insa nu e cu nimic mai grava decat ce ati trait sub regimul lui Ceausescu. Va trimit cateva copii din Daily Mail, pentru a va ajuta sa va obisnuiti.

Asa cum au descoperit si prietenii nostril polonezi, britanicii pot tolera orice, mai putin oamenii muncitori care vin aici sa faca munca prost-platita pe care noi nu o vrem. Intelegeti de ce populatia locala poate fi deranjata de cei care vin aici si le fura locurile de munca prin trucuri ieftine, cum ar fi prezenta la job la ora stabilita si lucrul la un standard decent.

In cele din urma, nu va temeti ca am putea parasi subit Uniunea Europeana, sau ca ne-am putea renegocia statulul si expulza pe toti. Am vrea sa facem asta, dar nu avem niciun motiv sa credem ca se va intampla. Asa ca veniti aici si incercati-va norocul in Marea Britanie.>>

Ambasadorul Romaniei in Londra,Ion Jinga, a sugerat insa ca nu vremea mohorata, ci stagnarea economiei britanice i-ar descuraja pe romanii cu ganduri de emigrare. El a incercat, de asemenea, sa transmita ca valul de imigranti nu va fi atat de mare, spunand ca cei care au vrut sa plece in Marea Britanie au facut-o deja.

“In contextul in care Marea Britanie a avut, anul trecut, o crestere economica aproape de zero, noi am avut o crestere de 2,5% in 2011 si de 1,7% in 2012. Asa ca economia noastra avanseaza mai rapid decat alte economii europene”, a spus Jinga.

La randul lor, oficialii britanici au spus ca nu vor sa opreasca imigrarea pentru “oricine are un nume cu rezonante ciudate”, insa vor sa fie mai selectivi. “Vrem absolventi din Polonia care sa poata coordona linia de productie intr-o fabrica, nu vrem bande din Bulgaria care au legaturi cu retelele de droguri sau cu crimele de natura sexuala”, a declarat Stewart Jackson, fost consilier al primului ministru.

Ingrijorati de semnalele de alarma din partea guvernului britanic, reprezentantii Romaniei si Bulgariei din Parlamentul European au inaintat o scrisoare presedintelui CE, José Manuel Barroso, in care acuzau ca drepturile de cetateni europeni ai locuitorilor acestor tari sunt amenintate.

“Credem ca acest val de declaratii ostile are ca scop stigmatizarea acestor cetateni ca europeni de statut inferior, care reprezinta o amenintare la sistemul social doar pentru ca vor sa-si exercite dreptul de libera miscare”, se arata in scrisoare.

Frustrarea este una justificata, avand in vedere ca doar 7% din imigranti traiesc din ajutoare sociale, comparativ cu 17% din britanici.

Majoritatea romanilor si bulgarilor sunt uimiti de amploarea temerilor din Marea Britanie, legate de presupusul val de imigranti. “Ma mir ca britanicii se tem de afluxul de imigranti. Aceasta teama confirma ca nu cunosc cu adevarat situatia din Bulgaria”, a declarat Iliyan Ivanov, manager al unei companii de turism.