EXCLUSIVITATE Cum va arăta piața avocaturii în era robotizării. Viitorul ariilor de practică și noile competențe pe care trebuie să le dobândească avocații. Opinia avocaților Filip & Company

Un studiu Forbes din 2017 – Areas of legal expertise most needed over the coming years (European survey of general counsel lawyers) –  arata faptul ca sunt anumite domenii care vor solicita avocatii din ce in ce mai mult:

1. International trade and laws pe primul loc (55%)

2. Policy and regulations (47%)

3. Cybersecurity (47%)

4. Competition and Antitrust (45%)

5. Data protection (41%)

Daca ar fi sa privim in viitor, peste 15 ani, piata avocaturii se va modifica radical tinand cont de ritmul alert in care se dezvolta inteligenta artificiala. Analiza predictivă, folosirea tehnologiilor imersive, a blockchain-ului, tranzacțiile fintech vor modela ariile de practică ale viitorului pentru care avocații vor trebui să dobândească noi competențe.

LegalMarketing vă prezintă opinia marilor societăți de avocatură din România despre viitorul ariilor de practică în era celei de-a patra revoluții industriale.

Raluca Pușcaș, partener Filip and Company:

„Schimbarile deja vizibile pe piata avocaturii reflecta de fapt dinamica si evolutiile rapide care se resimt in activitatea clientilor nostri. Acestea sunt determinate, printre altele de evolutiile din zona tehnologiei, pe care clientii nostri au inceput sau se gandesc sa le implementeze, pentru a tine pasul intr-o lume din ce in ce mai competitiva, pentru a crea valoare si eficienta si pentru a se dezvolta.

In acest context, ariile de practica pe piata avocaturii, asa cum ne-o imaginam in viitor, cred ca se vor plia pe nevoile clientilor si vor sprijini eforturile acestora de dezvoltare si inovatie.

Asteptarile din partea unui avocat extern nu sunt doar de a oferi consultanta juridica, ci mai mult decat atat: avocatii trebuie sa fie proactivi, sa detina un nivel inalt de cunostinte juridice, pe care sa le poata transpune in solutii practice si nu in ultimul rand, sa tina pasul cu evolutia reglementarilor si tendintele de dezvoltare a acestora in viitor. Este din ce in ce mai apreciata capacitatea nu doar de a sfatui clientul cu privire la reglementarile din prezent, ci si de a anticipa ce se prefigureaza in viitor, astfel incat consultanta juridica devine un instrument de lucru integrat in ariile de activitate a clientului.

Ne gandim in primul rand atat la evolutia legislativa in domeniul protectiei datelor, dar si la alte arii de reglementare care privesc protectia know how-ului, comertul electronic si e-privacy, proprietatea intelectuala (copyright), noutatile din domeniul serviciilor financiare, utilizarea inteligentei artificiale in industrii din ce in ce mai diverse si altele.

Clientii cauta prin urmare firmele de avocatura ale caror arii de practica acopera toate aceste domenii si imbina expertiza juridica alaturi de capacitatea de a crea valoare in proiectele dorite de client. In aceasta diversitate de reglementari si implicatii juridice si data fiind evolutia lor rapida, este fireasca intrebarea multor clienti cum pot proceda pentru a tine pasul cu toate acestea. Iar cheia in acest sens cred ca se afla in abordarea integrata: firmele de avocatura ale viitorului vor fi cele capabile sa ofere aceasta abordare integrata, care sa ajute clientul sa identifice si sa puna in valoare piesele potrivite din ansamblul legislativ, astfel incat rezultatul final, valoarea pe care incearca sa o creeze din punct de vedere al business-ului, sa fie atins.

Exista intrebarea daca in viitor avocatii vor fi inlocuiti de inteligenta artificiala. Nu cred ca acest lucru se va intampla, intrucat profesia juridica are la baza si cred ca va avea intotdeauna relatiile dintre oameni, iar input-ul uman va ramane o componenta esentiala. Cred insa ca avocatura viitorului va integra noile tehnologii si aplicatii in activitatea zilnica, astfel incat acestea vor deveni instrumente de lucru care vor spori eficienta atat pentru profesionistii dreptului, cat si pentru clientii lor.

Avocatii vor fi astfel un partener care va avea un rol semnificativ in modul in care va fi configurata infrastructura viitorului, data de a 4a Revolutie Industriala, ingloband tehnologii precum inteligenta artificiala, internet of things, blockchain si smart contracts, vehiculele autonome si altele. Gandirea juridica este structurata sa lucreze cu concepte complexe, sa analizeze implicatii multiple, sa structureze si sa gaseasca solutii creative si proactive. Din acest motiv, parerea mea este ca focus-ul in cadrul firmelor de avocatura trebuie sa ramana centrat asupra oamenilor: identificarea talentelor in cadrul noii generatii de avocati, care in mod natural sunt conectati cu noile tehnologii si au toate calitatile necesare pentru a dezvolta ariile de practica ale viitorului.”