Cum vor fi afectate multinationalele de legea transparentei fiscale?

Marile companii multinationale, precum Facebook, Google sau Amazon ar putea fi obligate sa afiseze public toate datele referitoare la incasarile si taxele platite in statele membre ale Uniunii Europene. Desi propunerile discutate de legislatorii europeni se afla momentan inca intr-o faza incipienta, de evaluare, obligarea multinationalelor la transparenta fiscala este sustinuta de catre multe persoane, conform informatiilor publicate in The Guardian.

De asemenea, Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, este in favoarea acestei legi.

La inceputul lunii aprilie, va fi anuntata, cel mai probabil, o forma de initiativa legislativa, care va putea fi consultata de catre toate celelalte state membre ale Uniunii Europene. Din mai multe surse citate, rezulta ca propunerea se adreseaza nu doar multinationalelor europene, ci, mai degraba, tuturor celor puternice. Se pare ca cele mai afectate vor fi multinationalele care au sediul in Statele Unite (Google, Facebook, Amazon).

Aceasta masura vine pe fondul evenimentelor din anul 2014, cand datorita investigatiei jurnalistice a „Consortiului International al Jurnalistilor Investigativi” a fost facut publica situatia scandaloasa a celor 30 de companii multinationale mari, care se bucurau de un regim fiscal preferential din partea Luxemburgului. Legislatorii europeni incearca sa impiedice crearea unor astfel de situatii de evaziune fiscala in tarile membre ale Uniunii Europene.

Companiile implicate in scandal, Ikea, Pepsi sau FedEx, foloseau diferite metode pentru a transfera incasarile si profitul impozabil catre Luxemburg. Infractiunea a ajuns in atentia autoritatilor si opiniei publice, prin cele zeci de miliarde de euro in taxe pierdute de catre statele membre UE, prin siretlicuri fiscale.

Pentru adoptarea propunerilor legislative in domeniul fiscal este necesar avizul unanim din partea tuturor statelor membre, dar aceste propuneri vor fi prezentate mai degraba ca amendamente la directivele deja existente. In acest context, ele pot sa fie adoptate prin votul oferit de un procent de 55% din statele membre ale Uniunii Europene (16 din 28 de state).

Noua legislatie propusa, privind legea transparentei fiscale pentru marile companii multinationale, ar putea reface si reputatia lui Jean-Claude Juncker, presedintele Comisiei Europene, care s-a aflat in pozitia de prim-ministru si ministru al Finantelor in Luxemburg, in timpul scandalului cu cele 30 de companii implicate in evaziune fiscala, din anul 2014.

diana.petroiu@lhm.ro