Cumpanasu & Dejescu obtine recunoasterea calitatii de titlu executoriu din partea Judecatoriei Sectorului 3

Printr-o decizie irevocabila a Tribunalului Bucuresti pronuntata in luna iunie a anului trecut in procedura necontencioasa a incuviintarii executarii silite, societatea de avocatura Cumpanasu&Dejescu obtinea incuviintarea executarii silite a unor scrisori de garantie bancare.
 
Emitentul, Alpha Bank Romania, refuzase onorarea scrisorilor catre clientii asistati de firma de avocatura, persoane fizice de cetatenie italiana.

Cu ocazia judecarii contestatiei la executare formulate de Alpha Bank, aceasta a contestata vehement calitatea de titlu executoriu a scrisorii de garantie bancara, aducand printre altele argumente care ar fi invalidat caracterul executoriu al acesteia in lumina vechiului Cod Civil, ca lege aplicabila la momentul emiterii scrisorilor. Cu toate acestea, sentinta ponuntata de catre Judecatoria Sectorului 3, chemata sa solutioneze contestatia, confirma teza sustinuta de casa de avocatura si recunoaste ca atare caracterul de titlu executoriu al scrisorilor de garantei bancara. 

Desi actele de executare intreprinse impotriva Alpha Bank au fost anulate din considerente de ordin procedural, caracterul executoriu al scrisorilor bancare este recunoscut in mod evident in hotarare, realizandu-se astfel un precedent important pentru jurisprudenta romana.

Hotararea pronuntata de catre Judecatoria Sectorului 3 este supusa recursului care va fi judecat de catre Tribunalul Bucuresti, instanta care a dispus pentru prima data in mod irevocabil incuviintarea executarii silite a scrisorilor de garantie bancara.

Intre timp, avocatii Cumpanasu&Dejescu au demarat procedurile pentru recuperarea pe calea executarii silite a unor noi transe in cuantum de circa 2,2 milione de Euro datorate de Alpha Bank in temeiul acelorasi scrisori de garantie bancara. O pima incuviintare a executarii silite a fost deja obtinuta.

“Aceste solutii – normale din perspectiva legala – sunt menite sa restabileasca increderea in scrisoarea de garantie bancara ca instrument de garantare cu larga aplicabilitate in relatiile dintre profesionisti. In lipsa caracterului executoriu al acestor titluri nu doar relatiile comerciale ar fi grav perturbate ci si increderea fata de institutiile emitente s-ar diminua, iar notiunea si rolul scrisorilor de garantie emise de institutiile bancare ar cadea in desuetudine, trebuind atunci produse alte parghii care sa ofere beneficiarului confortul si siguranta pe care trebuie sa le ofere in prezent, in mod firesc si in acord cu legea, scrisorile de garantie bancara. Instanta de judecata a creat un precedent care este insa expresia cadrului legal special al scrisorii de garantie bancara. De retinut este ca executorietatea scrisorii de garantie bancara nu este conferita de reglementarea intervenita cu ocazia intrarii in vigoare a Noului Cod Civil, ci de reglementari preexistente, noul cod venind doar sa intareasca ceea ce literatura juridica si jurisprudenta stabilisera in privinta institutiei juridice a scrisorii de garantie bancara,” a declarat Radu Cosma, coordonatorul departamentului de litigii al Cumpanasu&Dejescu.