Dan Dascălu, partener David & Baias, despre posibila scădere a salariului în IT

Angajaţii din IT, cercetare şi dezvoltare, trec, pentru a doua oară în acelaşi an, prin teama că salariile lor ar putea scădea. Aproape 200 de mii angajaţi riscă să piardă la salariu aproape 10 la sută. Guvernul ar putea renunţa la beneficiile acordate în acest moment, iar pentru ca veniturile să nu fie afectate, patronii trebuie să mărească salariul brut.

După ce Guvernul şi-a dat seama la începutul anului că salariilor angajaţilor din IT, dar şi din domeniul cercetarii şi dezvoltării, ar urma să scadă din cauza trecerii contribuţiilor de la angajator la angajat, tot Executivul a venit şi cu o soluţie provizorie. O ordonanţă de urgenţă care prevede suportarea unei părţi a contribuţiilor de sănătate până la finalul anului 2018. Doar că oferta statului expiră în câteva luni.

De la 1 ianuarie 2019, 150-200.000 de angajaţi din zona IT, dezvoltare-cercetare, ar putea avea salarii mai mici cu 7 procente, dacă patronii nu vor majora salariul brut cu 7%. Mai exact, la un salariu de 5.000 de lei o scădere de 7% înseamnă un salariu mai mic cu 350 de lei în fiecare lună.

Mediul de afaceri a propus deja mai multe variante Executivului.

Dan Dascălu, partener David & Baias: Angajatorii vor trebui să decidă. Legea nu poate să decidă modificarea salariului. În consecinţă, pe bază de negociere angajatorul şi angajatul vor stabili care este nivelul salariul brut de la 1 ianuarie 2019.

Dan Dascălu conduce departamentele de Litigii şi Relaţii de muncă ale D&B David şi Baias.
Dan Dascălu este licenţiat în Drept al Universităţii Bucureşti. Dan are calificări juridice obţinute în Olanda (Haga) dar şi în România, fiind Doctor în Drept (Facultatea de Drept, Universitatea din Bucureşti). Este membru al Baroului Bucureşti din 1997.
Dan a fost clasat pe poziţia I la categoria avocaţilor de fiscalitate a publicaţiilor de specialitate Chambers and Partners si Legal 500.
Dan este un specialist de renume în dreptul muncii şi procedură fiscală. Practica sa în domeniul litigiilor include asistenţă acordată clienţilor în faţa organelor administrative (asistenţă în cadrul procedurilor de inspecţie fiscală şi în cele administrativ-jurisdicţionale, formularea de contestaţii şi plângeri prealabile administrative, etc.), precum şi reprezentarea clienţilor în faţa instanţelor judecătoreşti şi arbitrale în domeniile dreptului fiscal, dreptului concurenţei, dreptului comercial, dreptului muncii şi dreptului civil.
Dan este profesor asociat al Facultăţii de Drept al Universităţii din Bucureşti şi al Academiei de Studii Economice, unde predă cursuri de procedură fiscală şi litigii fiscale. De asemenea, a publicat diverse cărţi (inclusiv un manual privind chestiunile legate de litigii fiscale) şi articole în materie fiscală şi de procedură dar şi în dreptul muncii.