Noua societate de avocatură Berechet Rusu Hiriț obține o decizie importantă la Înalta Curte de Casație și Justiție pentru proprietarii de parcuri eoliene

Înalta Curte de Casație și Justiție a suspendat, ieri, prin hotărâre definitivă, efectele deciziei Comisiei fiscale centrale care califică, din punct de vedere fiscal, turnul de susținere al turbinei eoliene drept clădire cu consecința impozitării turnului ca o veritabilă clădire.

Berechet Rusu Hiriț (BRH) a reprezentat în dosar un producător de energie verde din cadrul grupului Monsson, proprietar a două parcuri eoliene situate în județul Constanța. Din echipa care a participat la succesul demersului au făcut parte Mădălina Berechet, Valentin Hiriț  și George Veziteu.

„Soluția Înaltei Curți de Casație și Justiție de suspendare a Deciziei 5/2014  reprezintă un pas important către normalitate. Impozitul pe clădire perceput pentru stâlpul de susținere al turbinelor eoliene a fost calculat de organele fiscale retroactiv – de la momentul recepționării turbinelor, chiar dacă acesta era anterior momentului adoptării deciziei administrative suspendate. Situația astfel creată a avut drept consecință calcularea și imputarea unor sume considerabile în sarcina proprietarilor de parcuri eoliene.

Politica de colectare a fost, de cele mai multe ori, deosebit de agresivă, organele fiscale locale pornind executări silite împotriva unor operatori mari pe piața energiei regenerabile”, consideră Mădălina Berechet, partener BRH.  

„Ca efect al hotărârii Înaltei Curți de Casație și Justiție, organele fiscale locale vor înceta, sperăm, în perioada următoare, orice demers în vederea stabilirii impozitului pe clădiri cu privire la turnurile de susținere a turbinelor eoliene. Ne așteptăm totodată ca Înalta Curte să confirme soluția Curții de Apel București de invalidare a interpretării oferite de Comisia Fiscală Centrală, cu efectul abandonării practicii organelor fiscale locale de impunere a turnurilor turbinelor eoliene cu impozit pe clădiri. Această practică a determinat, de-a lungul ultimilor patru ani, situații inacceptabile din punct de vedere juridic și fiscal, care au generat un climat de incertitudine în rândul  operatorilor de parcuri eoliene și o destabilizare a pieței”, apreciază Valentin Hiriț, partener BRH.

 

***

Despre Berechet Rusu Hiriț:

Berechet Rusu Hiriț este o firmă de avocatură de tip boutique înființată de profesioniști cu o experiență individuală de peste paisprezece ani în societăți de avocatură de prim rang pe piața românească și internațională. Echipa de avocați este specializată în consilierea  antreprenorilor și companiilor internaționale din industrii precum energie, real estate și construcții, logistică, retail, media și entertainment, mediu, IT&C.

BRH se distinge pe piața avocaturii de afaceri din România prin know-how-ul, competențele și mixul de experiență a celor trei parteneri: Mădălina și Valentin dezvoltă practica de litigii a firmei, iar Anca coordonează practica de consultanță.

În domeniul litigiilor, avocații BRH sunt apreciați de clienți pentru abordarea eficientă și strategia personalizată, fiind implicați în numeroase litigii civile și de contencios administrativ. În materia contenciosului administrativ, avocații BRH și-au construit o practică solidă în reprezentarea clienților în cauze fiscale, de urbanism, energie, concurență și achiziții publice.

În consultanță, sunt recunoscuți pentru soluțiile pragmatice și pentru înțelegerea aprofundată a business-ului, având o experiență vastă în arii de practică predilecte precum corporate/M&A și energie, real estate, mediu, proprietate intelectuală și protecția datelor.

***

Despre partenerii coordonatori ai BRH:

Mădălina Berechet:

Mădălina reprezintă companii multinaționale dar și antreprenori autohtoni în litigii naționale și internaționale, având experiență și cazuistică semnificative în dosare complexe ce impun strategii gândite în cel mai mic detaliu, atât în dispute civile cât și administrative. Abordarea atentă a dosarelor pe care Mădălina le coordonează se materializează, de cele mai multe ori, în soluții favorabile pronunțate de instanțele naționale dar și de Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Anca Rusu:

Anca asistă cu precădere clienți din domeniul energiei, gazelor si petrolului, acordând consultanță unor jucători strategici în dezvoltarea și operarea unor proiecte semnificative dar și în fața tuturor autorităților de stat sau private relevante. Anca are experiență și în asistența acordată pe aspecte de drept societar, guvernanță corporativă precum și de conformare la reglementările specifice aplicabile domeniilor de activitate ale clienților.

Valentin Hiriț:

Valentin este specializat în reprezentarea clienților în dispute administrative, comerciale sau de proprietate intelectuală în fața instanțelor judecătorești sau arbitrale. În consultanță, know-how-ul lui Valentin este recunoscut  în materie de fuziuni și achiziții și guvernanță corporativă precum și domenii de reglementare, de exemplu, mediu și concurență.