Deloitte: Directorii financiari din Romania, optimisti in privinta perspectivelor companiilor lor

Cresterea veniturilor pe pietele existente si asigurarea unui flux imbunatatit de lichiditati reprezinta prioritatile directorilor financiari din Romania (CFO) pentru urmatoarele 12 luni, potrivit celei de-a doua editii a raportului Deloitte Central Europe CFO Survey. Totodata, ei se arata mai optimisti in privinta perspectivelor companiilor lor in 2012, fata de vara lui 2011.

Pe fondul incertitudinii care planeaza asupra economiei globale, companiile romanesti se confrunta cu provocarea maximizarii profiturilor si intensificarea competitiei pe pietele lor principale. Nefiind imune la realitatile economice, ele se concentreaza pe reducerea costurilor, eficienta operationala si realocarea capitalului, pentru a-si consolida competentele de baza si – daca este cazul – a renunta la activele non-core.

Per ansamblu, studiul realizat de Deloitte Central Europe cumuleaza raspunsurile a 265 de directori sau experti financiari de top din companii importante din Romania, Croatia, Cehia, Ungaria, Polonia si Slovacia.

„Putem caracteriza perspectivele economice si de afaceri din Romania ca fiind incerte in acest moment, chiar daca identificam si semnale pozitive, cum ar fi un leu relativ stabil, o inflatie mai mica si un nivel de consum asezat. Aceasta incertitudine si reticenta fata de risc indica, totusi, faptul ca putini directori financiari sunt dispusi in acest moment sa isi asume riscuri noi in bilant, fiind concentrati pe asigurarea unui flux mai solid de lichiditati prin reducerea costurilor si cresterea veniturilor”, spune Pieter Wessel, Partener in cadrul Deloitte Romania

„Inclinatia spre pietele pe care companiile deja opereaza arata ca managementul ramane in aria sa de confort, continuand sa faca ce stie mai bine si cautand in paralel sa eficientizeze operatiunile si sa creasca productivitatea. Inovatia in business ar putea face diferenta, prin dezvoltarea unor servicii si produse noi si mai ieftine”, adauga acesta.

Pe fondul schimbarilor recente din mediul de afaceri, majoritatea respondentilor (70%) spun ca restructurarea afacerilor reprezinta o prioritate pentru urmatoarele 12 luni. De asemenea, o mare parte dintre participanti confirma ca activitatea de fuziuni si achizitii ramane inghetata sau va inregistra cresteri modeste, unele companii romanesti cautand sa se extinda peste hotare. Aceasta tendinta reprezinta o schimbare fata de ultimii ani, cand majoritatea tranzactiilor implicau cumparatori straini si vanzatori – companii locale.