Deloitte Tax: Autoritatile simplifica formalitatile impuse de comertul cu produse cu dubla utilizare

Pentru prima data in Romania, statutul de Operator Economic Autorizat (AEO) acordat de catre autoritatea vamala este recunoscut si de catre autoritatile care controleaza produsele cu dubla utilizare (Departamentul de Control al Exporturilor – ANCEX). Astfel, incepand cu luna iulie, statutul de AEO se accepta ca dovada a implementarii unui sistem de control intern pentru evaluarea riscurilor, in cazul solicitarii de licenta pentru servicii de intermediere a produselor cu dubla utilizare. 

Legislatia europeana adauga astfel inca un punct pe lista beneficiilor de care beneficiaza un AEO, acei parteneri de incredere ai autoritatii vamale. Printre facilitatile oferite AEO la nivel european se numara accesul la simplificari vamale, mai putine controale fizice, notificarea in avans, alegerea locatiei de control fizic etc.

„Legislatia comunitara impune ca regula obtinerea de negatii/autorizatii pentru exportul/livrarea intracomunitara de produse cu dubla utilizare. Ultimele modificari in domeniu permit simplificarea acestor formalitati, generand adevarate economii de timp si resurse”, subliniaza Mihai Petre (foto), Senior Manager Vama si Comert International in cadrul Deloitte Romania.

Categoria produselor cu dubla utilizare include atat produsele destinate utilizarii in scop civil si militar, cat si produsele susceptibile a avea o utilizare militara. Printre produsele cu dubla utilizare pentru care este necesara obtinerea unei autorizatii/ negatii din partea ANCEX se numara: tevi de otel pentru industria petroliera de o anumita calitate, calculatoare sau software cu anumite performante, componente electronice sau mecanice din industria auto, virusuri folosite in obtinerea de vaccinuri, produse chimice vandute la scara industriala, masini-unelte (ex. schimbator de caldura, strung).

Societatile din Romania trebuie sa aiba in vedere faptul ca, pe langa exportul si livrarea intracomunitara, sunt supuse regimului de control al bunurilor cu dubla utilizare si alte operatiuni cum sunt serviciile de intermediere, transmiterea de software prin mijloace electronice  si tranzitul.

„Astfel, cumpararea de produse cu dubla utilizare din tari terte (de ex. Statele Unite) in vederea vanzarii catre o alta tara terta (Canada) este considerata serviciu de intermediere si necesita obtinerea unei licente, chiar daca aceste produse nu tranziteaza fizic Romania/ comunitatea europeana”, exemplifica Mihai Petre.

Pentru a simplifica aceste formalitati, Uniunea Europeana emite autorizatii generale de export. Aceste autorizatii generale sunt aplicabile exporturilor de anumite produse catre anumite tari de destinatie si sunt disponibile tuturor exportatorilor care indeplinesc conditiile din respectiva autorizatie. In total sunt valabile 6 astfel de autorizatii generale, din care 5 au fost emise in luna decembrie anul trecut. Daca o societate exporta aliaje metalice de o anumita calitate catre Canada si Statele Unite, nu mai este obligata sa obtina o autorizatie individuala, putand utiliza autorizatia EU001 emisa de catre Uniunea Europeana.
 
„Pentru o companie este foarte important sa stabileasca in ce masura legislatia de control al exporturilor ii afecteaza activitatea, ce simplificari ii sunt oferite si cum poate beneficia de acestea. Companiile nu trebuie sa uite ca exportul de produse cu dubla utilizare efectuat fara licenta este considerat infractiune si pedepsit ca atare de legislatia din Romania”, concluzioneaza Mihai Petre.