Devon Mahoney – agent FBI – la conferinta compliance: “FBI nu a avut doar scopul de a-i baga la zdup ci sa si incurajeze companiile sa joace corect”

Am fost agent FBI douazeci de ani (…) FBI nu a avut doar scopul de a-i baga la zdup (pe managerii companiilor corupte n.n.) ci sa incurajam companiile sa joace corect”, a spus joi, la Bucuresti, Devon Mahoney, agent special al Biroului Federal de Investigatii (FBI) al Statelor Unite ale Americii.

Invitat sa vorbeasca celor peste 200 de participanti la conferinta corporate compliance la care Legal Marketing a fost partener media, agentul FBI, specialist in legea anticoruptie americana, a explicat ca legea – care a aparut in anii ’70 in SUA in urma scandalului Watergate – si-a probat eficienta in special prin valoarea amenzilor foarte mari.

Pedeapsa pentru coruptie este de cel mult cinci ani. Coroborata, insa, cu prevederi ale legii de spalare a banilor, se poate ajunge si pana la 25 de ani de inchisoare, pe langa amenzile destabilizatoare pentru orice afacere, menite a descuraja coruptia la pachet cu inculparea si a personelor fizice, in speta managerii companiilor.

De asemenea, legea redirectioneaza banii din amenzi catre populatie .

Devon Mahoney a facut si o analiza extrem de detaliata a tuturor consecintelor coruptiei, dintre cele mai putin banuite.

Tot „coruptia duce la revolte, pentru ca functionarii sunt corupti, asa se infiltreaza chiar si terorismul, darea de mita, traficul de arme, drogurile si actele de violenta”, a avertizat specialistul FBI.

Tot el a explicat ca in SUA nu doar banii pot insemna mita ci si diverse forme de stimulare a functionarilor corupti, pana la platirea unor burse catre fiii si fiicele acestora.

Daca functia se primeste (in scopul obtinerii unor contracte n.n.) atunci se numeste mita”, a spus sursa citata. „Si cheltuielile de calatoria si plata studiilor si excursiile intra in aceeasi categorie”, a spus Mahoney.

dora.vulcan@lhm.ro