DLA Piper, seminar international de fiscalitate

Firma de avocatura DLA Piper a organizat la Bucuresti un seminar international de fiscalitate, adresat problemelor cu care se confrunta subsidiarele locale ale corporatiilor americane.

Seminarul, organizat in parteneriat cu AmCham Romania, a fost axat pe clarificarea diferentelor de reguli si cerinte de raportare fiscala intre sistemul fiscal romanesc si cel american, cu exemple practice din activitatea curenta a corporatiilor americane si subsidiarelor acestora, in incercarea de a gasi solutiile practice necesare pentru armonizarea unor perspective destul de diferite asupra regulilor fiscale.

Statele Unite detin in prezent cel mai complex sistem de taxe si impozite din lume, insa din pacate multe din particularitatile si implicatiile diverselor componente si cerinte de raportare nu sunt suficient de bine comunicate subsidiarelor din lumea intreaga, dand nastere la confuzii, interpretari eronate si cresterea costurilor fiscale„, a subliniat Michael Lebovitz, Partener DLA Piper coordonator al US / EMEA Tax Desk.

Mai concret, furnizarea catre sediul central a unor informatii incomplete de catre angajatii subsidiarelor romane ale corporatiilor cu sediul in Statele Unite, fara a se cunoaste scopul pentru care aceste informatii sunt solicitate de catre societatea-mama, poate antrena implicatii fiscale in Statele Unite ducand la o rata efectiva de impozitare mai ridicata„, a adaugat Michael Lebovitz.

Tudor Nedelea, coordonatorul departamentului fiscal din cadrul biroului local al DLA Piper, a evidentiat, la randul sau, expunerea fiscala la care sunt supuse sucursalele romanesti ale companiilor americane, datorita lipsei documentatiei in cadrul serviciilor intra-grup.

In practica, cel mai frecvent se intampla sa nu se puna la dispozitia autoritatilor fiscale locale documentele care atesta prestarea efectiva a serviciilor intra-grup si modul in care subsidiarele beneficiaza de acestea. Lipsa unei descrieri detaliate a serviciilor prestate precum si a altor documente justificative (de exemplu time sheet-uri sau rapoarte de activitate) poate conduce la o expunere fiscala semnificativa a subsidiarelor„, a precizat Tudor Nedelea.

Discutiile au mai explorat implicatiile fiscale ale deciziilor de business, care pot antrena efecte semnificative din perspectiva fiscala, spre exemplu in cazul concret al restructurarii unui model de business sau al reorganizarii activitatilor comerciale. Nu in ultimul rand, vorbitorii au punctat cateva dintre posibilele implicatii practice ale planurilor de reforma fiscala din Statele Unite, ce vor afecta si subsidiarele companiilor americane din intreaga lume, intrucat orice modificari aduse regimului fiscal aplicat grupului mama vor aduce schimbari in modelul de planificare adoptat atat la nivel operational cat si fiscal, datorita stransei legaturi dintre aceste doua componente.

Michael Lebovitz, Partener DLA Piper coordonator al US / EMEA Tax Desk, este un expert recunoscut in fiscalitate internationala si planificare fiscala, cu o experienta considerabila in probleme fiscale antrenate de acorduri de joint venture la nivel international, achizitii complexe trans-frontaliere, tranzactii de piete de capital, cu accent pe optimizarea structurarii fiscale a tranzactiilor si integrare post-achizitie. Acorda consultanta juridica multor companii din media, tehnologie, industria farmaceutica, FMCG si private equity, lideri in domeniile lor de activitate.

Tudor Nedelea este director al departamentului de taxe si conduce practica de fiscalitate din cadrul biroului DLA Piper din Bucuresti. Detine peste 10 ani de experienta atat in fiscalitatea romaneasca, cat si internationala, fiind implicat in proiecte complexe, precum: fuziuni si achizitii, scheme de restructurare a afacerii, diverse proiecte de consultanta fiscala si proiecte de due diligence.