Domeniul legal a inflorit dupa Brexit

In cele patru luni de cand Marea Britanie a votat sa paraseasca Uniunea Europeana, lira a scazut, piata imobiliara s-a prabusit, iar bancile au amenintat ca isi muta sediile in alte tari. Un singur segment de business pare ca a inflorit si pare ca ar putea avea succes si in 2017. Este vorba despre consultanta.

Iesirea Marii Britanii din UE, dupa aproape 40 de ani de la integrare, va fi un proces lung si extrem de dificil, de aceea a crescut si cererea serviciilor de consultanta si juridice.

Normele stabilite la Bruxelles guverneaza totul, de la temperatura pentru transportul animalelor, la taxele de roaming pe telefonia mobila. Utilaje, produse farmaceutice, chiar si jucariile sunt supuse unor standarde comune. Daca Marea Britanie va continua sa fie legata de aceste reguli nu este inca stabilit si nici nu va fi decat atunci cand se va ajunge la un acord final cu privirea la relatie UK-UE, care se va intampla in doi ani, sau poate chiar mai mult, conform celor de la Bloomberg.

Din fericire pentru avocati, sectorul cu cele mai mari provocari are si cele mai „adanci buzunare”. Astazi, bancile din Regatul Unit pot vinde produse si servicii oriunde in UE, datorita asa numitului „bloc’s passport for financial services”. PMorgan Chase, Goldman Sachs si Citigroup au avertizat ca ar putea se isi mute operatiunile in alte parti, in cazul in care aceste privilegii nu vor mai exista. „Costurile unui transfer catre continent nu trebuie subestimat”, spune Simon Gleeson, partener Clifford Chance Londra.

Industria serviciilor de consultanta se pregateste sa castige contracte, iar salariile au inceput sa creasca. Pozitiile disponibile au inregistrat o crestere de 10% din luna august, fata de anul trecut, iar salariile au crescut cu aproape 9%.