Economie, legislatie si concurenta. Pregatire interdisciplinara pentru magistrati

Studiile de drept din Romania, atat la nivel universitar, cat si postuniversitar, nu includ elemente de analiza economica. Astfel, atat magistratii, cat si avocatii, resimt lipsa unei baze solide in domeniu care sa le permita o analiza completa a cazurilor de concurenta, dar si a altor cazuri din sfera economica.

Daca avocatii pot urma programe de pregatire specializate (in general, in strainatate, cum ar fi la Trier), magistratii au mai putine oportunitati, atat din cauza limitarilor financiare, cat si din cauza lipsei expertilor in Romania.

Proiectul “Economie, legislatie si concurenta – pregatire interdisciplinara pentru magistrati” a venit sa raspunda acestei necesitati. In cadrul celor patru seminarii si la cele doua conferinte au fost formati ori au participat 112 judecatori si 32 de procurori.

Seminariile, conferintele si “Ghidul pentru practicieni in dreptul concurentei”, realizate in cadrul acestui proiect, au oferit magistratilor o mai buna cunoastere a ratiunilor economice care determina comportamentul de piata al intreprinderilor, o mai buna intelegere a analizelor economice si juridice care stau la baza deciziilor autoritatilor de concurenta, Comisiei Europene si instantelor UE.

Proiectul “Economie, legislatie si concurenta – pregatire interdisciplinara pentru magistrati” a fost derulat de Freedom House Romania, in parteneriat cu Consiliul Concurentei, Institutul National al Magistraturii, Ministerul Public, Asociatia Nationala a Specialistilor in Achizitii si Magistrats europeens pour la democratie et les libertes (MEDEL).

Bugetul proiectului este de 115.000 de euro, dintre care Comisia Europeana a contribuit cu 80% prin programul “Civil Justice”, restul fiind acoperit de Freedom House Romania.