Edouard Philippe, de la avocatură la politică. Cum a ajuns premier al Franței după o carieră în avocatură?

Premierul Franței, Edouard Philippedesemnat de Emmanuel Macron a lucrat în cadrul unui cabinet american de avocatură și a fost pasionat de politică încă din copilarie, informează Bloomberg.

Emmanuel Macron l-a desemnat luni pe Edouard Philippe pentru poziția de premier al Franței. Edouard Philippe a fost primar al orașului Le Havre din partea partidului de dreapta Republicanii (LR) și un apropiat al fostului premier Alain Juppe. Înainte de a trece în tabara dreptei, a militat în tinerețe pentru social-democratul Michel Rocard.

În carieră, oportunitatea apare în anul 2001 când îl întâlnește cu Antoine Rufenacht, primar al orașului Le Havre, cu ajutorul căruia intră în echipa municipală. Anul următor are parte de un eșec la alegeri însă nu abandonează scena politică, construiește timp de doi ani partidul de dreapta UMP și se apropie de Alain Juppe. Imediat după acest moment, urmează o perioadă în care activează în sectorul privat, la un cabinet de avocatură american și scrie o carte despre campaniile electorale.

Ulterior revine alături de Alain Juppe, care îl numește consilier în ministerul Ecologiei, după alegerea lui Sarkozy, însă este nevoit să părăsească din nou scena politică și se reîntoarce în domeniul privat. În 2010 câștiga primaria din Le Havre, după ce mentorul său, Antoine Rufenacht, demisionează. În 2014 este reales primar, apoi devine purtătorul de cuvant al lui Alain Juppe la alegerile din noiembrie 2016.

Edouard Philippe s-a nascut la Rouen în 1970. Premierul Franței mărturisește că politica l-a atras de mic copil, când adora să privească alaturi de tatăl sau emisiunile politice. A studiat dreptul la Sciences po și apoi Ena, dupa care s-a alaturat Consiliului de Stat, unde a redactat note pentru candidatul la prezidențiale, Jacques Chirac.

Macron a declarat că prima sarcină a guvernului său va fi să adopte o serie de legi de „moralizare politică”, pentru a interzice deputaților să angajeze membri ai familiei. În timpul verii, dorește ca guvernul să înceapă o abordare a liberalizării Codului muncii din Franța și să propună reduceri de impozite.

Philippe a declarat că este de acord cu promisiunea lui Macron de a folosi decrete pentru a liberaliza codul muncii fără a trece prin parlament. „Francezii au votat pentru o transformare”, a spus el la TF1. 

NNDKP