Modificarea Legii contenciosului administrativ are unda verde in Camera Deputatilor. Ce schimbari si amnistii se instituie

Membrii Comisiei juridice, de disciplina si imunitati a Camerei Deputatilor au dezbatut propunerea privind reglementarea modificarea  si completarea Legii nr.554/2004 a contenciosului administrativ. In urma dezbaterilor, deputatii au hotarat, cu majoritate de voturi, sa propuna plenului Camerei Deputatilor adoptarea propunerii legislative pentru modificarea  si completarea Legii nr.554/2004 a contenciosului administrativ, cu amendamente admise.

Cele mai importante modificari vizeaza urmatoarele:

Alineatul (3) al articolului 24 se modifica si va avea urmatorul cuprins: “La cererea creditorului, in termenul de prescriptie a dreptului de a obtine executarea silita, care curge de la expirarea termenelor prevazute la alin. (1) si care nu au fost respectate, instanta de executare, prin incheiere definitiva data cu citarea partilor, aplica conducatorului autoritatii publice sau, dupa caz, persoanei obligate o amenda de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de intarziere, care se face venit la bugetul de stat, iar reclamantului ii acorda penalitati, in conditiile art. 905 din Codul de procedura civila. Termenul de calcul al amenzii curge de la data pronuntarii incheierii prin care aceasta a fost aplicat a si pan a data punerii in executare a obligatiei prev azute in titlul executoriu”.

Modificarea o reprezinta specificarea in mod clar a termenului de calcul al amenzii.

Dupa alineatul (4) al articolului 24 se introduce un nou alineat, cu urmatorul cuprins: “Daca in termenul prevazut debitorul executa obligatia prevazuta in titlul executoriu, instanta de executare, la cererea creditorului, va fixa suma ce i se va datora acestuia cu titlu de penalitati, prin hotarare data cu citarea partilor.

Articolul 24 mai primeste un aliniat: Obligatia executarii (5). (aliniat existent in legea veche): “In lipsa cererii creditorului, dupa implinirea termenului prevazut, compartimentul executari civile al instantei de executare va solicita autoritatii publice relatii referitoare la executarea obligatiei cuprinse in titlul executoriu si, in cazul in care obligatia nu a fost integral executata, instanta de executare va fixa suma definitiva ce se va datora statului prin hotarare data cu citarea partilor”. Se introduce aliniatul 6: “Amenda si penalitatile stabilite in conditiile alin.(4) vor putea fi inlaturate ori reduse pe calea contestatiei la executare, daca debitorul executa obligatia prevazuta in titlul executoriu si dovedeste existenta unor motive temeinice care au justificat intarzierea executarii”.

Modificare: se introduce buna-credinta a debitoriului.

Articolul III –Sunt amnistiate creantele fiscale aferente amenzilor civile stabilite prin hotarari judecatoresti pronuntate in temeiul art.24 din Legea contenciosului administrativ nr.554/2004 pentru perioadele anterioare datei de 1 noiembrie 2015 si neachitate pana la data intr arii in vigoare a prezentei legi.

Modificare: Dispozitia propusa instituie o amnistie fiscala, nefiind in discutie validitatea sursei respectivei creante.

Potrivit legii 554/2004, orice persoana care se considera vatamata intr-un drept al sau ori intr-un interes legitim, de catre o autoritate publica, printr-un act administrativ sau prin nesolutionarea in termenul legal a unei cereri, se poate adresa instantei de contencios administrativ competente, pentru anularea actului, recunoasterea dreptului pretins sau a interesului legitim si repararea pagubei ce i-a fost cauzata. Interesul legitim poate fi atat privat, cat si public. Totodata, se poate adresa instantei de contencios administrativ si persoana vatamata intr-un drept al sau sau intr-un interes legitim printr-un act administrativ cu caracter individual, adresat altui subiect de drept.

petre.badica@lhm.ro