EXCLUSIV. Senatorul Ioan Chelaru: Raportul Camerei Deputatilor privind sistemul de pensii al avocatilor, asteptat pe 3 decembrie

Propunerea legislativa privind sistemul de pensii si alte drepturi de asigurari sociale ale avocatilor a fost adoptata in sedinta plenului Senatului din data de 2 noiembrie 2015, inregistrand 115 voturi pentru, niciun vot impotriva si doar 2 abtineri, in forma propusa de initiator cu amendamentele formulate prin raportul favorabil al Comisiei pentru munca, familie si protectie sociala.

Avocatul Ioan Chelaru, Vicepresedinte al Senatului Romaniei si unul dintre initiatorii proiectului de lege, ne-a explicat, in exclusivitate, care vor fi etapele pe care Proiectul le va avea de strabatut in Camera Deputatilor, for decizional, pana in momentul in care va deveni, efectiv, Lege.

Pentru dezbaterea pe fond si intocmirea raportului, documentul care este necesar pentru ca orice proiect de lege sa intre in dezbaterea plenului, au fost sesizate doua comisii permanente: Comisia pentru munca şi protectie sociala si Comisia juridica, de disciplina si imunitaţi. Termenul stabilit pentru depunerea acestui document – raportul comun – este 3 decembrie 2015, iar propunerile de modificare sau completare a textului formulate de deputati – denumite amendamente – pot fi depuse pana, astazi, 18 noiembrie 2015.

 De fapt, in tot acest interval, comisiile sesizate pe fond au putut primi si din partea societatii civile, a cetatenilor sau a diferitelor forme asociative ale acestora, a asociatiilor profesionale, chiar a institutiilor sau autoritatilor care urmeaza a fi impactate in activitate de un proiect legislativ aflat in dezbatere parlamentara, propuneri de texte, puncte de vedere pro sau contra. Desigur ca si comisiile parlamentare pot solicita de la acestea puncte de vedere referitoare la un proiect legislativ, realizandu-se astfel dezideratele consultarii, transparentei si chiar al informarii societatii – in diferitele ei forme de organizare – pentru eventualele modificari legislative viitoare”, ne-a explicat senatorul Ioan Chelaru.

Pentru avizarea Proiectului privind sistemul de pensii si alte drepturi de asigurari sociale ale avocatilor  au fost desemnate doua comisii: Comsia pentru buget si Comisia pentru drepturile omului.

Potrivit avocatului Ioan Chelaru, “la Camera Deputatilor, in calitate de Camera decizionala, textul adoptat de Senat poate fi respins, poate fi adoptat in aceeasi forma sau poate suferi usoare modificari. Acestea nu pot fi insa de substanta, deci sa modifice fundamental sau conceptual anumite relatii sau valori reglementate in forma adoptata de Senat. In caz contrar, s-ar putea vorbi de o eventuala infrangere a principiului constitutional al bicameralismului”.

Ce contine Legea

 Proiectul de Lege are 137 de articole si o anexa foarte importanta.

Aceasta arata “Varstele standard de pensionare si stagiile minime si complete de cotizare pentru barbati si femei, pe perioada iunie 2001- ianuarie 2035 in sistemul de pensii si alte drepturi de asigurari sociale ale avocatilor”.

Documentul reglementeaza dreptul la pensie si la asigurari sociale al avocatilor care se acorda pe baza unui sistem unic, autonom si pe principiul cotributivitatii. Adminstrarea sistemului de pensii si asigurari sociale se realizeaza prin Casa de Asigurari a Avocatilor (CAA). Din veniturile inregistrate de CAA pe baza contributiilor, un procent de 5% este pus deoparte pentru constituirea unui fond de rezerva al CAA. Capitolul III este rezervat contributiilor la fondul de pensii. Contributia la fondul de pensii se face lunar, pe baza unei cote procentuale din venitul brut al avocatului. Avocatii sunt obligati sa puna la dispozitia comisiei de cenzori si inspectori financiari ai sitemului CAA declaratii fiscale anuale privind impozitul pe venit. Plata contibutiilor se face pana pe data de 25 a lunii.

Avocatii au dreptul la cinci tipuri de pensii: pentru limita de varsta, retragere din profesie, invaliditate, pensie anticipata si de urmas. Varsta standard de pensionare este de 65 de ani, atat pentru barbati dar si pentru femei. Stagiul complet de cotizare este de 35 de ani.

Daca dupa implinirea varstei de pensionare, avocatii decid sa profeseze in continuare, ei vor trebui sa cotizeze la Casa de Asigurari a Avocatilor. Pensia anticipata se cuvine cu cel mult cinci ani inainte de implinirea standard a varstei de pensionare.

Cuantumul pensiei de urmas se stabileste procentual din pensia sustinatorului dupa cum urmeaza: 50% pentru un singur urmas, 75% pentru doi urmasi si 100% pentru trei sau mai multi urmasi.

Durata de acordare a indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca este de 180 de zile pe timpul unui an.

Ajutorul pentru cresterea copilului se acorda pana la varsta de doi ani.

petre.badica@lhm.ro