EXCLUSIVITATE / Romania risca sa rateze tinta de 3% deficit bugetar. Vinovata este si desincronizarea procesului legislativ autohton cu normele europene • Intarzierea in transpunerea Directivei Tutunului reprezinta un pericol pentru tinta de deficit bugetar, avertizeaza Gilda Lazar

 

Opt state ale Uniunii Europene sunt in pericol sa depaseasca tinta de deficit bugetar de 3% din PIB, avertizeaza Bloomberg, intr-o analiza publicata luni. Printre ele se afla si Romania. Marea Britanie, Franta, Spania, Grecia, Croatia, Finlanda, Polonia si Romania sunt pe lista neagra pentru deficitele lor bugetare care se aproprie de minimum admis.

Uniunea Europeana le impune guvernelor tarilor membre sa-si reduca deficitele bugetare sub 3% din PIB si sa reduca procentul de indatorare pana sub 60% din PIB. In caz contrar, aceste state risca amenzi, chiar daca acestea nu au fost vreodata aplicate in mod direct, in ciuda incalcarii si in alte ocazii a acestor norme.

Din anul 1998, atunci cand a fost semnat Tratatul pentru Stabilitate si Crestere, douazeci si cinci din cele douazeci si opt de state membre au incalcat limita de deficit impusa. Numai Suedia, Estonia si Luxemburg s-au incadrat mereu in limitele impuse de UE.

Criza financiara al carei varf a fost inregistrat in 2008 este cel mai adesea gasita ca justificare pentru recordurile negative ale deficitelor bugetare, urmare a masurilor agresive ale guvernelor pentru stimularea economiei. De la cele doua tari care incalcau frecvent limitarile impuse de UE, este vorba despre Grecia si Ungaria, in 2009 s-a ajuns ca douazeci si doua de tari sa incalce deficitul admis. In aceasta perioada deficitul bugetar mediu al UE a urcat la 6,7% de la numai 0,9%. Recordul negativ a fost inregistrat de Irlanda, care a atins in 2010 un deficit bugetar de 32,3% din PIB.

Ca un simplu exemplu de influentare a deficitului, recent, Gilda Lazar, directorul de comunicare al Japan Tobacco International (JTI),  avertiza ca ar fi suficient ca reprezentantii din industria tutunului sa nu-si plateasca doua luni taxele la bugetul de stat, estimate la 500 de milioane de euro, pentru ca Romania sa intre pe deficit bugetar excesiv. “Tinta de deficit bugetar este de 2,95%. Daca noi nu platim doua luni taxele, pentru ca nu vindem, nu pentru ca nu vrem, s-ar putea sa intram pe un deficit bugetar excesiv”, avertiza sursa citata. Declarația directorului de comunicare al JTI fusese facuta in contextul intarzierii transpunerii Directivei Tutunului.

Contactata de LegalMarketing, Gilda Lazar a avertizat ca „mai sunt doua luni pana la termenul limita de transpunere in legislatia nationala a Directivei 2014/40/UE iar procesul legislativ e abia la inceput”, termenul de aprobare in Senat fiind 24 mai, dupa care abia apoi urmeaza dezbaterea in Camera Deputatilor, iar cel de conformare a productiei la prevederile UE este de 20 mai.

Iata, asadar, cum simple sincope in sincronizarea dintre procesul legislativ autohton si normele europene impuse producatorilor le poate afecta productia si, inevitabil, contributia acestora la bugetul de stat.

Eventuale sincope in productie si aprovizionarea pietei legale s-ar reflecta in nivelul taxelor corespunzatoare platite la buget (in medie, 250 de milioane euro/luna), existand astfel pericolul ratarii tintei de deficit bugetar”, a mai declarat directorul de comunicare al JTI pentru LegalMarketing.

Este foarte important ca legea de transpunere să fie adoptata și publicata în Monitorul Oficial cat mai curand, pentru a oferi stabilitate si certitudine unei industrii cu o contributie importantă la bugetul de stat al Romaniei, 3 miliarde de euro fiind contributia la bugetul de stat în anul 2015”, ne-a mai declarat sursa citata.

Industria tutunului este, dupa cea petroliera, al doilea mare contribuabil la bugetul de stat.

dora.vulcan@lhm.ro