Excluzand platile directe, Romania e contributor la bugetul UE

Romania este beneficiar net al fondurilor de la Uniunea Europeana, dar numai pe hartie, pentru ca se fac plati directe in agricultura. Daca s-ar exclude aceste plati directe, Romania ar fi contributor net la bugetul UE cu 2 mld. euro pentru perioada 2007-2012, potrivit Ziarului Financiar. 

Astfel, in perioada 2007-2012 Romania a platit catre UE aproape 8 mld. euro (1% din PIB in fiecare an) si a primit 10 mld. euro – din care 6 mld. euro pentru proiecte, adica asa-numitele fonduri structurale si pentru proiecte din agricultura, restul de 4 mld euro fiind plati directe. Daca nu ar fi fost aceste plati directe care vin indiferent de eficienta administratiei si capacitatea de a absorbi bani europeni, Romania ar fi fost in mod real inregistrata ca si contributor la bugetul UE.

Romania a luat de la Uniunea Europeana, dupa aderare, in jur de 12 mld. euro, fonduri de preaderare si de postaderare. Aceasta situatie o face un beneficiar net al fondurilor UE, dar trebuie facuta precizarea ca fondurile pentru agricultura salta rata de absorbtie. In schimb, rata de absorbtie pe fondurile structurale si de coeziune care au si cea mai mare alocare (60% din totalul alocarilor de 33,5 mld. euro intre 2007-2013) este la pamant – doar 12% absorbtie din alocarile de aproape 20 de miliarde de euro pentru exercitiul financiar multianual curent.

O situatie mai buna se inregistreaza la agricultura prin Planul Agricol Comun (PAC) si cei doi piloni ai sai – platile directe si dezvoltare rurala. In exercitiul financiar multianual 2007-2013, Romania a primit prin PAC o finantare totala de 13,8 mld euro (5,6 mld. euro pe platile directe si 8,2 mld. euro pentru dezvoltare rurala).

Problematica este situatia fondurilor structurale si de coeziune, care au cea mai mare alocare, aproape 20 mld. euro, unde au fost absorbiti doar 2,2 mld. euro (12% din total).

Astfel, pe fondurile de postaderare (structurale si pe agricultura), Romania a luat din alocarea totala in jur de 10 mld. euro.

An de an, tintele de absorbtie au fost ratate. Anul trecut, volumul platilor catre beneficiari si rata de absorbtie efectiva a fondurilor UE alocate s-au situat sub tintele asumate de 20% din total, absorbtia ajungand la finele anului la 11,47%, potrivit datelor Ministerului Finantelor.

Romania a absorbit anul trecut efectiv suma de 1,2 mld. euro, fata de cele 700 mil. euro in 2011.